İÇ GÜVENLİK YASASI

İç güvenlik yasası AK partili milletvekilleri ve muhalefet milletvekilleri arasındaki şiddetli tartışmaların, arada sırada meydana gelen kavgaların gölgesinde TBMM Genel Kurulu'nda 26/02/2015 tarihinde 132 maddelik tasarının ilk 26 maddesi kabul edildi. Her ne kadar HDP li, CHP li ve MHP'li milletvekilleri TBMM genel kurulu 'nda maddelere tepki gösterdi ise de  iç güvenlik paketi nin ilk 26 maddesi kabul edildi.  

İç güvenlik yasasının getirdiği yenilikler kısaca şöyle: 

* Vali, lüzumu halinde, kolluk amir ve memurlarına suç faillerinin bulunması için gereken emirleri verebilecek. Vali lüzumu üzerine mahalli idarelerin,  bütün kamu kurum ve kuruluşlarının araç ve gereçlerinden yararlanabilecek, bu kurumların personeline görev verebilecek. İlçelerde bu yetkileri kaymakamlar kullanabilecekler.

* Araç kiralama şirketleri bütün kayıtlarını bilgisayar sisteminde ve genel kolluk kuvvetlerinin bilgisayar sistemlerine entegre bir şekilde tutacaklar. Kiralanan tüm araçlara coğrafi tanımlama sağlayan sistemler tanımlanacak. Böylece kiralık verilen aracın her an nerede olduğu görevli kolluk kuvvetlerince tespit edilebilecek.

* Polis alım yaşının 28 yaşından 30 yaşına çıkarılması da güvenlik paketi kapsamında kabul edildi.

* Polis "müşteki, mağdur ve tanıkların istemesi halinde" evde veya iş yerinde ifadelerini alabilecek.

* İçişleri Bakanlığı'nca belirlenecek esaslar dahilinde mülki amirin görevlendireceği kolluk amirinin yazılı, acele hallerde sonradan yazıyla teyit edilmek üzere sözlü emriyle yapılabilecek. Kolluk amirinin kararı 24 saat içinde ve görevli hakimin onayına sunulacak. Bu kapsamda yapılacak aramalarda, kişiye, arama gerekçesini de içeren belge verilmesi de kabul edildi.

* Toplantı ve gösteri yürüyüşüne, yasaklanan silahlar, molotofkokteyli, demir bilye ve sapan taşıyarak katılanların tutuklanması kabul edildi.

* Toplumsal olaylarda bulundurulması ve taşınması yasak olan suç aletlerini taşıyanlara verilecek cezalar artırılacak. Bunları taşıyanlar, İki yıl 6 aydan 4 yıla kadar hapis      cezasına çarptırılması güvenlik paketi kapsamında kabul edildi.

* Kimliğini gizlemek için yüzünü tamamen veya kısmen bez vesaire unsurlarla örterek toplantı ve gösteri yürüyüşüne katılmak suç kapsamına alınacak.

* Yasa dışı toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin dağıtılmasında, gerektiğinde boyalı su da kullanılabilecek.

*  Sentetik kannabinoidler (bonzai) ve türevi uyuşturucu maddeler de TCK kapsamına alınacak ve bu maddelerin imali ve satışına yönelik ceza yarı oranında artırılacak.

Av.Burak EVCİ