ANKARA - Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, "Türkiye'de sendikalı işçi sayısında 1 milyon 200 binin, oranda ise yüzde 10'un aşılması gelecek için umut verici. Her ikisi de önemli eşiklerdir" dedi.

Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca yayımlanan iş kollarındaki işçi sayısı ve sendikaların üye sayılarına ilişkin rakamların kendilerini genel itibariyle memnun ettiğini söyledi.

Son 6 ayda 300 bin üyeye ulaşmak için yaklaşık 50 bin yeni üyeyi sendikalarına kazandırdıklarını belirten Arslan, "Ulaştığımız 300 bin üye sayısı önemli bir sıçrama fakat 13 milyon sigortalı içerisinde bu rakamlar bizim için yeterli ve tatmin edici değil. Hak-İş olarak, biz milyonları örgütümüze dahil etmeden, sendikalarımızı kendi iş kollarında birinci sendika yapmadan, hedeflerimizin gerisinde olduğumuzu düşünüyoruz" diye konuştu.

İnşaat iş kolunda da örgütleneceğiz

Hak-İş ve bağlı ve sendikalarının önünde hala aşılması gereken çok büyük hedeflerin olduğunu ifade eden Arslan, buna rağmen gelinen noktada ciddi üye artışlarının memnuniyetini yaşadıklarını dile getirdi.

Hak-İş'in inşaat dışındaki tüm iş kollarında örgütlü olduğunu belirten Arslan, bu yıl içerinde inşaat iş kolunda faaliyet gösterecek sendikalarını da kuracaklarını bildirdi.

Arslan, Hizmet-İş Sendikasının 100 bin üye sayısını geçtiğine dikkati çekerek, Öz Taşıma İş'in 15 bin, Öz Büro İş ve Öz İş'in ise 13 bin sayılarına yaklaştığını vurguladı.

Öz Finans İş Sendikasının 24 bin üyeye yaklaştığını belirten Arslan, Halk Bankasında örgütlenmelerini büyük ölçüde tamamladıklarını söyledi.

Sendikalı oranını yüzde 15'lere taşımak mümkün

Arslan, açıklanan rakamlarda toplam sendikalı işçi sayısının yüzde 10'u aştığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Türkiye'de sendikalı işçi sayısında 1 milyon 200 binin, oranda ise yüzde 10'un aşılması gelecek için umut verici. Her ikisi de önemli eşiklerdir. Bunda taşeron işçilerin örgütlenmesi, noter şartının kalkması, sendikal barajların aşağıya çekilmesi ve 6356 Sayılı Sendikalar Yasası'nın değişmesi etkili oldu. Bütün bunlara baktığınızda aslında bir umut ışığını görüyorsunuz. Evet şu andaki sendikalı işçi sayısı düşük ama bizi umutlandıran yeni gelişmeler var. Sendikalı işçi oranını önümüzdeki dönemde yüzde 15'lere taşıyacak bir potansiyeli görmek mümkün. Hak-İş olarak bunun için elimizden gelen çabayı göstereceğiz."