YAZI VE FOTOĞRAFLAR: M. KEMAL SALLI

Başta Türk Ocakları, Avrasya Bir Vakfı olmak üzere, çeşitli resmi ve sivil kuruluşların destekleriyle Türkiye’de eğitim gören yabancı öğrencilerin ülkelerinin kültürlerini tanıttıkları “Türk Dünyası ve Uluslararası Öğrenci Şöleni” etkinlikleri, gençler arasında düzenlenen ve ağırlıklı olarak Türk tarihini ve kültürünü konu alan soruların sorulduğu bilgi yarışmasıyla son buluyor. Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) verilerine göre, Türkiye'de, 160 ülkeden 70 bine yakın öğrencinin eğitim görüyor.  YTB'nin 2012 yılında uygulamaya soktuğu Türkiye bursları projesine geçen yıl 185 ülkeden 155 bin öğrenci başvurmuş.

Hayatlarının en önemli bölümünü Türkiye'de geçiren ve geleceğini burada aldığı eğitim doğrultusunda yönlendiren büyük bir dünya gençliği var. Türkiye artık, dünyanın uluslararası eğitim markası olma yolunda dikkat çekici adımlar atıyor.

Sultanahmet Meydanı’nda düzenlenen 16. “Türk Dünyası ve Uluslararası Öğrenci Şöleni”ne katılan Türkiye’de öğrenim gören öğrenciler, “Ülke Tanıtımı Yarışması”, “Bilgi Yarışması” ve “Müzik-Gösteri Yarışması” olmak üzere üç dalda yarıştılar. Türk Dünyası’ndan ve dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen ve yüksek öğrenimlerini Türkiye sürdüren  gençlerin Türk tarihini ve kültürünü ne kadar tanıdıklarını ortaya koymalarına, bu arada kendi kültürlerini bizlere tanıtmalarına fırsat sağlayan “Türk Dünyası ve Uluslararası Öğrenci Şöleni” bilgi yarışması, her yıl olduğu gibi, bu yıl da büyük ilgi ve heyecanla izlendi.


 

25 ÜLKENİN GENÇLERİ YARIŞTI

 

TRT AVAZ, başta kardeş ülkeler olmak üzere, dünyanın çeşitli bölgelerinden gelen gençlerin, kendi ülkelerinin kültürel zenginliklerini tanıttıkları gösterileri ve bilgi yarışmalarının en heyecanlı bölümlerini canlı olarak yayınladı.

 

Balkanlardan Türkistan coğrafyasından, Uzakdoğu’dan, Afrika’nın adı duyulmadık ülkelerinden gelen ve yüksek eğitimlerini Türkiye’de tamamlayan gençlerin genel kültür alanında ve özellikle Türk tarihi ve kültürü hakkında ne kadar donanımlı birer birey olarak yetiştiklerini ortaya koyması açısından, bu yarışmanın bütün televizyon kanalları tarafından yayınlanmasını dilerdik. Herhalde insanlarımıza en azından bir survivor yarışması kadar heyecan verirdi.


 

 “16. Türk Dünyası ve Uluslararası Öğrenci Şöleni”ne katılan 25 ülkenin gençleri, Sultanahmet Meydanı’nda, ülkelerinin müziklerin ve oyunlarını tanıtan performanslar sergilediler. Milli oyunlar gösterilerinde en çok alkışı Irak ve Suriye Türkmenlerinin oyunlarını ve türkülerini seslendiren gençler aldı. Irak ve Suriye’de özellikle Türk varlığını hedef alan katliamlar nedeniyle izleyiciler, bu ülkelerden gelen “Türkmen” öğrencilerin seslendirdikleri türkü ve ağıtları derin bir hüzün ve gözyaşı ile izlediler. Fakat, bütün olumsuz koşullara rağmen umutlarını kaybetmeyen gençlerin coşkulu oyunlarına da eşlik ettiler. Milli oyunlar konusunda, her yıl olduğu gibi, bu yıl da büyük bir özenle hazırlanan Malezya büyük bir beğeni izlendi.

 

DR. CEZMİ BAYRAM: “DÜNYA BARIŞINI BU GENÇLER İNŞA EDECEK”

Bu yıl 16’ncısı kutlanan “Türk Dünyası ve Uluslararası Öğrenci Şöleni” etkinlikleri,  Türk Ocakları İstanbul Şubesi Başkanı Dr. Cezmi Bayram’ın konuşmasıyla başladı. “Türk Ocakları, milli varlığın korunması hususunda sorumluluk duygusu taşıyan, devletin ciddi bir beka sorununun bulunduğunu görüp kaygılanan tıbbiyeli öğrencilerle milli şuur sahibi aydınların ortak eseridir. Yüzüncü kuruluş yılını kutlayan çok nadir bir fikir ve kültür kurumu olarak ‘asırlık Hizmet Çınarı Türk Ocakları’ aziz Türk Milleti’nin övünç kaynağıdır” diyen Dr. Cezmi Bayram, 16 yıldır aralıksız sürdürülen bu şenliklerle misafir öğrencilerin, Türk kültürünü tanımalarını, kendi kültürlerini tanıtmalarını ve ülkelerine döndükten sonra birbirleriyle ilişkilerini sürdürerek dünya barışına katkı sunmalarını amaçladıklarını söyledi. 

 

Amerika'daki Stanford Üniversitesi'nde doktora yaptığı dönemde, dünyanın her yerinden gelen öğrencilerin bu ülkede eğitim görmesini gıpta ile izlediğini anlatan Dr. Cezmi Bayram şöyle konuştu:

 "O günlerde, ‘Bizim ülkemizde de dünyanın her köşesinden gelen öğrencileri bir gün ağırlar mıyız?’ diye kendime sorardım. Ömrümü tamamlamadan bunu görmenin bahtiyarlığını yaşıyorum. 

İstanbul'da, şu anda, 80'nden fazla ülkeden öğrenci okuyor. Henüz dünyayı sömüren, insanları kendi menfaatleri için kullanan ülkelerin öğrencileri dışında her ülkeden öğrenci var burada. Umut ediyorum, o ülkelerden de öğrenciler buraya gelecek. Dünyanın, bizim öncüsü olduğumuz, daha doğrusu hamalı olduğumuz bir medeniyete ihtiyacı var. Onun için buraya gelen öğrencilere kendimizi iyi tanıtmamız lazım. Farklı kültürlerdeki, farklı milletlerdeki insanlar birlikte bir iş ortaya koysunlar; gelecekte dünya barışını bu gençler inşa etsinler, dostluk temelleri burada atılsın istiyoruz."




AVRASYA BİR VAKFI’NIN UNUTULMAZ HİZMETLERİ

 

“Türk Dünyası ve Uluslararası Öğrenci Şöleni”ni yıllardır Türk Ocakları İstanbul Şubesi ile birlikte düzenleyen Avrasya Bir Vakfı, eğitimlerini ülkemizde tamamlayarak yüreklerinde sımsıcak Türkiye anılarıyla dünyanın dört bir köşesine uçacak bu misafir gençlerin hayatlarına yön veren katkılarından dolayı, her türlü övgüyü hak eden bir sivil toplum kuruluşudur.  Unutulmaz hizmetlerinden dolayı yürekten kutluyoruz. Genel Bakan Şaban Gülbahar, önceki yıllarda gerçekleştirilen şölenlerden birinde yaptığı konuşmasında, dünya gençlerine Avrasya Bir Vakfı çatısı altında hizmet vermekten duyduğu heyecanı şöyle açıklıyordu:

 

"Aziz misafirlerimiz, dünya barışının, mutluluğunun ve adaletin geleceği genç kardeşlerimiz, Türk Ocakları İstanbul Şubesi’yle birlikte tertip ettiğimiz bu çalışmada sizlerle lekesiz ve gölgesiz bir maksadı paylaşmaktan, birlikte olmaktan şeref doyduğumuzu ve sizlerden güç aldığımızı ifade etmek isterim.

 

(…)Bugün gerçekleştirmekte olduğumuz bu çalışma, bir bakıma küçük bir organizasyon olarak gözükebilir. Ancak, taşıdığı mana itibariyle, son derece büyük ve evrensel bir mesajı içermektedir. Bizler, bu hizmetlere koşulanlar; yaptıkları ve yapmayı arzu ettikleri hizmetler bakımından hiçbir ön fikri olmayan, planı ve maksadı olmayan kişiler olarak gözükebiliriz. Fakat, itiraf etmeliyim ki, durum böyle değildir. Bizlerin çok büyük, çok hayati hedeflerimiz bulunmaktadır.


Bizler, yüzlerce yıldır Yaradan'ın hatırını her şeyden üstün ve mutlak sayan bir imanın, bir duygunun varisleriyiz. Bu sebeple de yaratılanın hizmetinde olmayı ve yaratılmışların en şereflisi olan insanın hizmetinizde olmayı en büyük şeref, en büyük insani değer olarak kabul ediyoruz. Maksadımız bize yüzyılların emaneti olan bu değerleri en büyük miras olarak bizden sonra gelecek nesillerimize bırakabilmektir.

Ülkelerinden okumak için Türkiye'ye gelen öğrencileri misafir olarak kabul ediyoruz. Bu öğrencilerin, Türkiye'den ayrıldıkları zaman,  birer Türkiye sevdalısı olmalarını istiyoruz. Bu öğrencilerimize burs veriyoru, Türkiye'yi gezdiriyoruz. Memleketlerine faydalı insan olmaları hususunda azami gayret sarfediyoruz”


ENDENOZYA GENÇLERİNİN BÜYÜK BAŞARISI

Endenozyalı gençler, her yıl olduğu gibi, bu yıl da yarışmaya çok iyi hazırlanmışlardı. Kıyafetleriyle, nefis tiyatral oyunlarıyla, müzikleriyle izleyenleri büyülediler ve Uzakdoğu’nun gizemli atmosferini Sultanahmet sahnesine taşımayı başardılar. Ve de milli oyunlar dalında hak ettikleri birinciliği kolayca aldılar.

“Türk Dünyası ve Uluslararası Öğrenci Şöleni”nin “Bilgi Yarışması” bölümünde konuk öğrenciler, Türk tarihi ve kültürü konusunda ne kadar donanımlı olduklarını ortaya koydular. Oldukça çekişmeli geçen Bilgi Yarışması sonucunda Irak ve Suriye gençleri yenişemediler ve birinciliği paylaştılar..