DİYARBAKIR - Diyarbakır'da huzur ve güvenliğin sağlanması için terör örgütü PKK'ya yönelik operasyonlarda, sıcak temasın yanı sıra havadan keşif yapılarak terör örgütü hedeflerinin ve mensuplarının etkisiz hale getirildiği bildirildi.

Valilikten yapılan yazılı açıklamada, bölücü terör örgütü eylemlerinin vatandaşların ekonomik, sosyal faaliyetlerini yürütmekte ve seyehat etme haklarını kullanmalarını olumsuz etkilediği belirtildi.

Açıklamada, İl Jandarma Komutanlığınca, terör eylemlerine karşı vatandaşların can ve mal güvenliğinin sağlanması, mevcut huzur ve güven ortamının devam ettirilmesi, vatandaşların her türlü terör eylemlerinden korunması amacıyla emniyet ve asayiş tedbirleri alındığı ifade edildi.

Kent genelinde yapılan operasyon ve çalışmalara da yer verilen açıklamada, vatandaşların güvenli şekilde seyehat etmelerinin sağlanması için Diyarbakır-Bingöl karayolunun Kocaköy-Kokulupınar mevkisi ile Lice-Duru Jandarma Karakol Komutanlığı arasında kalan yolda, hendek kazılarak yola patlayıcılarla tuzak kurulmuş olabileceğinin değerlendirilmesi ve terör tehdidi nedeniyle trafik akışının eski Hani yolu üzerinden sağlandığı vurgulandı.

Açıklamada, "Diyarbakır-Bingöl karayolu üzerinde açılan hendek ve engeller, vatandaşların zarar görmeden seyahat etmelerini sağlamak amacıyla 18 Ağustos tarihinden itibaren kaldırılmaya başlanılmıştır. Bu kapsamda, söz konusu yol üzerinde bulunan 20 hendek ve engel kapatılmış, bölgede eş zamanlı yürütülen çalışmalarda 4 noktada tespit edilen mayın ve el yapımı patlayıcılar imha edilerek, yol güzergahı vatandaşların güvenli bir şekilde seyahat etmeleri maksadıyla 25 Ağustos tarihinde tekrar trafiğe açılmıştır" denildi.

Hani ilçesine bağlı Gömeç mahallesi çevresindeki dağlık ve ormanlık alanda faaliyet yürüten bölücü terör örgütü mensuplarını etkisiz hale getirmek ve teröristler tarafından kapatılan Diyarbakır-Bingöl karayolunu ulaşıma açmak maksadıyla Kocaköy, Hani ve Lice ilçeleri arasında kalan bölgelerde 17-25 Ağustos tarihlerinde operasyon yapıldığı belirtilen açıklamada, havadan keşif yapılarak terör örgütü hedeflerinin ve mensuplarının etkisiz hale getirildiği bildirildi.

Açıklamada, operasyonel faaliyetlerin devam ettiği Hani ve Lice ilçeleri sınırlarında bulunan Gökçe-Gömeç bölgesinin 20 Ağustos-30 Ağustos tarihleri arasında 'özel güvenlik bölgesi' ilan edildiği, bu alanlarda sivil vatandaşın zarar görmemesine azami özen gösterildiği, vatandaşlara kendi can güvenlikleri açısından ilan edilen alanlara girmemeleri önerisinde bulunulduğu aktarıldı.

Operasyonlarda ateş destek unsurlarınca ve operasyon birliklerinin sıcak teması sonucunda 20-25 teröristin de etkisiz hale getirildiği belirtildi.

Teröristlere malzeme taşıyan 2 kişi tutuklandı

Kentte huzur ve güvenliğin sağlanması amacıyla 22 Ağustos'ta yapılan uygulamalarda, Dicle ilçesine bağlı Yeşiltepe mahallesinde teröristlere çeşitli tıbbi malzeme, giysi, doküman, 23 gazlı bez, 3 plaster bant, 2 paket ağrı kesici, 1 şişe tentürdiyot, 1 poşu götüren 2 şüphelinin çıkarıldığı mahkemece tutuklandığı, bir teröristin ise silahsız ve teçhizatsız teslim olduğu bildirilen açıklamada, vatandaşların huzur ve güvenliğinin sağlanması için terörle mücadeleye yönelik çalışmalara devam edileceği kaydedildi.