Hazırlayan: Canan Öner Erol


Sevdiklerinizle mutlu zamanlar yaşadığınız; kendinize de zaman ayırıp, yeni yerler keşfettiğiniz, dinlendiğiniz, seyahat hazzını yaşadığınız mutlu bir bayram geçirmişsinizdir umarım. 

Tabi ki trafik kurallarına uyarak, uzun  sürecek kara yolculuklarında mümkünse ikinci bir sürücü daha yanınızda bulundurarak ve uykunuzun geldiği, dikkatinizin dağıldığını anladığınız an sürüşü durdurup dinlenerek, süratten uzak kalarak ve hem kendimiz hem de sevdiklerimizin can güvenliği için  emniyet kemerlerimizi takmayı hiç unutmayarak…

Bozcaada, sanatçıların, fotoğraf sevdalılarının, küçük hafta sonu seyahat kaçamaklarının son yıllarda belki de en popüler adresi. Türkiye’nin en büyük üçüncü Ege’nin ise Gökçeada’dan sonra ikinci büyük adası.

Biliyorum ki yıllardır Bozcaada’ya seyahat eden müdavimleri Ada’nın dokusunun bozulmasını, daha fazla tanıtılmasını pek istemiyorlar.

Dilerim ki; Bozcaada’nın Billur gibi olan denizi ve kendine özgü dokusu değişmez ve şu an olduğu haliyle kalır…



Bozcaada Nerede? Nasıl gidilir?

İstanbul’dan gelirken Çanakkale Boğazı’nı geçmek için dört adet seçenek bulunmaktadır;

Gelibolu – Çardak/ Arabalı Motor - 15 dakika

Gelibolu – Lapseki / Arabalı Vapur (Gestaş)- 30 dakika

Eceabat – Çanakkale / (Gestaş)- 25 dakika

Kilitbahir – Çanakkale / Arabalı Motor - 5 dakika…

Çanakkale’den sonra Geyikli-Bozcaada tabelalarını takip ederek yaklaşık 50 dakika Geyikli Yükyeri feribot iskelesine ulaşılıyor.Geyikli Komedyen Ata Demirer’in Eyvah Eyvah filminin tüm serisini çektiği, köy halkı tarafından çok sevildiği ve yılın büyük zamanlarında yaşadığı yer olan Bozcaada’nın komşusu…

Otobüs ile ulaşım için;  Büyükşehirlerden Bozcaada’ya yazın her gün 4 otobüs şirketi tarafından seferler düzenliyor. (Çanakkale Truva, Metro, Ulusoy, İstanbul Seyahat, Kamil Koç). Otobüsler sadece yaz döneminde Geyikli Yükyeri İskelesi’ne kadar yolcu getiriyor. Feribot İskelesi’ne ulaşılıyor. 

Hızlı Feribot ile ulaşmak isteyenler;  Araba kullananlar İstanbul-Bozcaada arasında gidip gelirken Yenikapı-Bandırma hızlı feribotlarını da kullanabilir. Her gün sabah ve akşam saatlerinde yapılan seferlerde yolculuk ortalama 2 saat sürüyor. Bandırma’dan sonra Lapseki-Çanakkale üzerinden Geyikli’deki iskeleye varmak 3 saati buluyor. Alternatif olarak Bandırma’dan sonra Biga-Çan-Bayramiç güzergahı da takip edilebilir.

Hızlı Feribot ile araba 115 TL, motorsiklet 50 TL

Ada Akdeniz ikliminin etkisi altında ve oldukça düşük bir nem oranına sahip. Adanın resmi kayıtlarda yer alan nüfusu 2276, yazın gelen turistler ile adanın nüfusu 10000 ‘aşabiliyor…

Eğer Adaya araba ile geldiyseniz önce arabayla bir dolaşın…Sonra rengarenk çiçeklerle bezenmiş eski ve yeni Ada evlerinin mimarisini inceleyin.Dar sokaklarında yürüyün. Eski Rum mahallesini keşfedin.



Adanın meydanındaki tarihi Çiçek Pastanesinin adaya özgü olan meşhur  bademli kurabiyelerini sade bir kahve yada çiçek pastanesinin doğal limonatası eşliğinde mutlaka tadın inanın bu lezzeti bir daha hiçbir yerde bulamazsınız.

Butik otel konseptiyle Ada’da hizmet veren sakız gibi bembeyaz çarşaflı, serin, yalın güzellikteki pansiyonlarda veya Butik otellerde ve yine otel olarak hizmet veren Bağ evlerinde konaklayabilirsiniz.

Akşam saatlerinde sahildeki tüm balıkçılardan aynı lezzete sahip ve güvenle yiyeceğiniz balıkları ve mezeleri mutlaka tadın. Bozcaada’da tüm mekanlar çok kaliteli, temiz ve nezih.

Adanın denizinden söz etmek gerekirse ‘’çivi’ ’gibi. Soğuk ama beni rahatsız etmiyor. Denize girmek için çocuklu aileler Ayazma Plajını tercih ediyor. Çünkü etrafında dizilmiş epeyce restoran var ama kafa dinlemek isteyenlere Habbeli plajını öneririm.



Günün kalan saatlerinde Bozcaada kalesini gezebilirsiniz. Özellikle akşam üstü saatlerinde gidin derim. Müze  akşam 6 ‘ya kadar açık. Sanatçıların çok sevdiği ada da pek çok resim ve heykel galerisini de gezmek mümkün.

Buradan Bozcada’yı seyreder ve Ada’nın panoramik fotoğraflarını çekebilirsiniz. Zaten Ada’ya fotoğraf meraklıları pek rağbet ediyor.



Adaya özgü olan Cabarnet üzümlerinden yapılan şarapları hem kendiniz hem de hediye amaçlı olarak sevdiklerinize alabilirsiniz. Limana yakın, meydanda çay bahçelerinin önünde ada köylülerinin sattığı  yerel otlar, zeytinyağı ama en çok da Ada reçellerinden almadan dönmeyin. Ada’ya özgü olan çok çeşit reçel olsa da en sevilen ve bilineni domates reçelidir. Ancak Capari’den Karpuz kabuğuna pek çok farklı reçel gördüm ben bu tezgahlarda. Ada’nın meşhur reçel markalarından olan Güler ada reçellerinin internetten siparişi mümkün..

Günbatımını izlemeden dönmek olmaz. Eşsiz, Efsunlu, Samimi  bir rota ve lüks değil sadelik arıyorsanız eğer bir kez gittiğinizde sizi kendine  hayran bırakacak ve hiç unutmayacağınız bir aşk yaşatacaktır size Bozcaada.



Ben Bozcaada’yı çok seviyorum. Nezaketini, güzelliğini bana kendimi iyi hissettirmesini ,yabancı duygusu yaşatmamasını, kültürünü..

Son olarak Gazeteci yazar Haluk Şahin’in Arkeopera yayınevinden çıkan Bozcaada yaşamını ve kültürünü tanıtan Haluk Şahin’in Bozcaada kitabını adaya giderken yolculukta yada ada seyahatiniz sırasında  mutlaka okumanızı tavsiye ederim. Kitaptan şu cümleyle yeni bir seyahat rotasında, hayata dair bir başka dokunuşta buluşuncaya değin ….

Sevgiyle…

Herkes bakma becerisine ve beynindeki gözün donatımına göre daha fazla ya da daha az şeyler görür bu küçük adanın taşında, toprağında, otunda, kuşunda...Rüzgârının yorulmayan soluğunda.... Herkes bir resim yapar gibi kendi Bozcaadası 'nı yaratır.