ANKARA

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, ASELSAN ziyaretinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Kurban Bayramı'na yönelik alınan önlemlere ilişkin soru üzerine Bakan Elvan, öncelikle tüm vatandaşların Kurban Bayramı'nı kutladığını belirtti.

Kurban Bayramı öncesi, bayramın ilk ve son günlerinde çok yoğun bir trafikle karşı karşıya kalındığını ifade eden Elvan, trafik kazalarının bu günlerde arttığına dikkati çekti. Kazaların yarısının hızlı araç kullanmaktan kaynaklandığına işaret eden Elvan, sürücülerden, yola çıkmadan önce araç bakımlarını yaptırmalarını, gidecekleri güzergahtaki yol çalışmaları hakkında bilgi almalarını ve trafik işaret ve işaretçilerine dikkat etmelerini istedi.

Araçlarıyla uzun yola çıkacak vatandaşların her 2 saatlik sürüşten sonra mutlaka mola vermeleri gerektiğini vurgulayan Elvan, bakanlığının ilgili birimlerince alınan bayram önlemlerini de şöyle sıraladı:

"Karayolları Genel Müdürlüğümüz (KGM), Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdürlüğümüz ve hava yolu şirketlerimizin bayram dolayısıyla aldığı önlemler var. KGM ekipleri bayram boyunca 24 saat vatandaşlarımızın hizmetinde olacak. Bayram süresince yol yapım çalışmalarına ara verecekler. Acil bir durum söz konusu değilse bakım onarım çalışmaları olmayacak.

Bir bölümü kapalı yollarda sürücüler uygun levhalarla yönlendirilecek. Bu tür yerlerde sık sık kazayla karşı karşıya kalıyoruz. Sürücülerimizin bu tür yerlerde daha dikkatli olması gerektiğini düşünüyorum. Ekiplerimiz trafik levhalarını gözden geçirecek, görünmeyen, tahrip olmuş levhalar varsa bunların yerine yenileri konulacak. Yola çıkmadan önce sürücülerimiz mutlaka yol danışma hatlarımızdan bilgi almalılar. Alo 159 hattından ya da KGM internet sitesinden tüm bilgiler alınabilir. Yine '032 415 88 00' veya '0312 425 47 12' numaralı telefonlardan yol durumu hakkında her türlü bilgi alınabilmesi mümkün. Bakanlığımızın ve KGM'nin internet sitesinden nereye ulaşmak istiyorsanız en uygun alternatif güzergah bilgisine ulaşılabilecek."

Bayramın ilk ve son gününe ilişkin YHT biletleri tükendi

Bakan Elvan, demiryollarında bayram biletlerinin 15 gün önceden satışa çıkarıldığını ve yüksek hızlı tren hatlarında arefe, bayramın birinci ve son gününe ait biletlerin satıldığını söyledi. Bayram süresince İzmir Mavi Treni,  Doğu Ekspresi, 4 Eylül Mavi Treni, Güney Ekspresi, Çukurova Ekspresi, Konya Mavi Trenlerine ilave vagon ekleneceğini anlatan Elvan, "Vatandaşlarımızın yer bulmadaki sıkıntıları bir nebze de olsa giderilecek. Bu konuda TCDD gereken hassasiyeti bayram süresince gösterecek" dedi.

YHT hatlarına çok yoğun ilginin olduğunu dile getiren Elvan, "Ankara-Eskişehir ve Ankara-İstanbul hatlarının çok yoğun olduğunu görüyoruz. 2009 yılından itibaren yaklaşık 16,5 milyon vatandaşımız YHT'yi kullandı. Bunun 10 milyon 820 bini Ankara-Eskşehir hattında, 4 milyon 927 bini Ankara-Konya hattında, 400 bini Ankara-İstanbul hattında, yaklaşık 400 bini Konya-Eskişehir hattında seyahat etti. Kısa bir süre önce açılmasına rağmen, Marmaray'da da toplam 38 milyon 531 bin yolcu taşındı" diye konuştu

Havayollarında 296 ek sefer planlanıyor

Bakan Elvan, havaalanları şirketleri ile Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğünün de gerekli önlemleri aldığını ifade etti. 2-8 Ekim 2014 tarihlerinde bayram taleplerine yönelik toplam 296 ek sefer planlandığını belirten Elvan, DHMİ'nin de bayram süresince 24 saat hizmet vereceğini söyledi. Elvan, Türk Hava Yolları'nın da bayram süresince 39 ek sefer koyduğunu ifade ederek, gerekirse bunlara ilave seferler düzenlenebileceğini söyledi.

Öte yandan, Bakanlar Kurulu Kararıyla, bayram tatili süresince köprü ve otoyollar ücretsiz hizmet verecek.