28 Mayıs 1918'de Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti kuruldu, ilk cumhurbaşkanı da Mehmet Emin Resulzade oldu.

12 Ocak 1920'de yapılan Paris Konferansına katılan heyette Ali Merdan Topçubaşı, Ahmet Ağaoğlu, Ali Bey Hüseyinzade gibi aydınlar vardı. ABD Azerbaycan'ın bağımsızlığını desteklerken, Loyd George başkanlığındaki İngiliz heyeti karşı çıkıyordu. Bütün engellemelere rağmen Azerbaycan'ın bağımsızlığı tescil edildi. Pekçok Batılı ülke tarafından tanınan Azarbaycan Cumhuriyeti ancak 21 ay yaşayabildi.21 Nisan 1921'de, Sovyet ordusu Azerbaycan'ı işgal etti. Azerbaycan yeniden bağımsız olabilmek için Sovyetlerin dağılmasını bekleyecekti...

Azerbaycan Cumhuriyeti’nin 98. kuruluş yıldönümü, 25 Mayıs’ta, Azerbaycan Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Mesim Abdullaoğlu HACIYEV ve Bayan HACIYEVA’nın Raffles İstanbul Otel’de düzenledikleri bir törenle kutlandı.

TARİHTE İLK TÜRK CUMHURİYETİ OLAN AZERBAYCAN DEMOKRATİK CUMHURİYETİNİN 98. KURULUŞ YILDÖNÜMÜ AZERBAYCAN'DA, TÜRKİYE'DE VE ÇEŞİTLİ ÜLKELERDE DÜZENLENEN ETKİNLİKLERLE KUTLANDI.

Türk tarihindeki ilk cumhuriyet olan Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti 28 Mayıs 1918'de kurulmuştu. Can Azerbaycan'ın 98. kuruluş yıldönümü, Azerbaycan’da ve Türkiye’nin çeşitli illerinde yapılan coşkulu kutlamalar paralelinde, İstanbul'da da kutlandı.

Azerbaycan Cumhuriyeti’nin 98. kuruluş yıldönümü, 25 Mayıs’ta, Azerbaycan Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Mesim Abdullaoğlu HACIYEV ve Bayan HACIYEVA’nın Raffles İstanbul Otel’de düzenledikleri bir resepsiyonla kutlandı.

Zorlu Center Raffles Otel Balo salonunda Azerbaycan İstanbul Başkonsolosluğu tarafından verilen resepsiyona İstanbul Vali Yardımcısı İsmail Gültekin, 1. Ordu Komutanı Org. Ümit Dündar, Harp Akademisi komutanları, belediye başkanları, İstanbul Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Mustafa Aydın, Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı Eğitim Genel Müdürü Metin Köse, Marmara Belediyeler Birliği Başkanı ve TRT Programcısı Fahri Solak, Dünya Karakalpak Türkleri Birliği (KARPAT) Genel Başkanı Seyfullah Türksoy, İstanbul Türkiye Azerbaycan Dayanışma ve Kültür Derneği yöneticileri, Türkiye Kocaeli Azerycan Kültür Evi Başkanı Bilal Dündar, Anadolu Aydınlar Ocağı Genel Başkanı Prof. İbrahim Öztek, Prof. Dr. Adil Allahverdiyev, Yeditepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Teymur Rzayev olmak üzere Türk Dünyası ve yabancı ülkelerin temsilcileri, siyasi partilerin ve sivil toplum kuruluşlarının yöneticileri, gazeteciler, sanatkarlar, yazarlar, İstanbul'da yaşayan Azerbaycanlılar katıldılar.

CAN AZERBAYACAN’IN 98. KURULUŞ YILINI KUTLUYORUZ

Can Azerbaycan'ın 91. kuruluş yılını candan kutluyor, sonsuza dek özgür ve bağımsız yaşamasını, her alanda başarılarına başarılar eklemesini diliyoruz.

1918'de kurulan Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti uzun ömürlü olamamış, ancak 21 ay yaşamıştı. Azerbaycan'ın, Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla yeniden bağımsızlığını elde etmesinin ardından iki kardeş ülkenin birbirlerine yaklaşması, elele vererek pekçok başarıya imza atması ilgi ile izleniyor.

AZERBAYCAN’IN SEVİNCİ SEVİNCİMİZ, KEDERİ KEDERİMİZDİR”

Türkiye ile Azerbaycan aynı tarihi ve kültürü paylaşan iki kardeş ülke..Hem kültürel alanda hem de ekonomik ilişkiler alanında ortak geçmişi olan iki ülkenin geleceği de ele inşa etmeleri gerekiyor; çünkü, ortak bir geçmişi paylaşan iki kardeş ülkenin geleceği de birbirlerinin başarılarıyla yakından ilgilidir. “Atatürk bu gerçeği, “Azerbaycan’ın sevinci sevincimiz, kederi kederi kederimizdir” şeklinde özetlemiştir.

Ortadoğu haritasının yeniden çizildiği, bölgemizde enerji merkezli bir paylaşım savaşının yaşandığı bir dönemde, Türkiye- Azerbaycan ilişkileri, stratejik konumları nedeniyle, çok daha fazla önem ve anlam kazanmaktadır. Tarihi İpek Yolu’nun Batı’ya açılan kapılarından biri olan Azerbaycan sahip olduğu enerji kaynaklarıyla, Türkiye ise Azerbaycan’ın, Ortadoğu’nun ve Türkistan coğrafyasının petrol ve doğalgaz gibi zenginliklerini Avrupa’ya ulaştıran koridor konumuyla bölgenin kilit ülkeleridir.

Bölgemizde, Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattıyla bütün dünya'ya, TANAP ile Avrupa'ya petrol ve doğalgaz ulaştıran iki önemli enerji koridoru oluştu. Haydar Aliyev’in en büyük arzularından biri olan Bakü-Tiflis-Kars demiryoluyla ulaşım anlamında da çok önemli bir koridor oluşuyor. Bu koridor, tarihi İpek Yolu’nun canlandırılması amacıyla Pekin'den Londra'ya uzanacak Yeni İpek Yolu'nun bir bölümünü oluşturacaktır. Bütün bu gelişmeler sonucunda, Türkiye ile Azerbaycan, çok daha büyük başarılara imza atacaklardır.

İki kardeş ülke elele verebildikleri oranda başarılı ve mutlu olacaklardır. Türkiye, Türk dünyasının Batı'ya açılan kapısı, Azerbaycan ise anahtarıdır.

AZERBAYCAN BAĞIMSIZLIĞA AYDINLARININ ÖNCÜLÜĞÜNDE YÜRÜDÜ

Azerbaycan Cumhuriyeti'nin 98. yılını kutlarken, Azerbaycan Türkleri’nin bağımsızlığa, Mehmet Emin Resulzade'nin fikri mücadelesi sonucunda bayraklaşan ilkeleri ve onun düşüncesini benimseyen aydınlar sayesinde yürüdüğünü de unutmamak gerekir.

Düşüncelerini, "İnsanlara hürriyet, milletlere hürriyet" şeklinde sloganlaştıran Mehmet Emin Resulzade 31 Ocak 1884'de Bakü'de doğmuştur. Genç yaşta gazeteciğe başlayan Resulzade'nin ilk yazısı Tiflis'te yayınlanan Şark-i Rus gazetesinde yayınlandı. Daha sonraki yıllarda Hayat, İrşat, Terakki gazetelerinde ve Fuyuzat dergisinde yazdığı yazılarla bağımsızlık fikrinin canlı kalmasına çalıştı. 1903-1905 yıllarında Sefa,Necat, Edep Yurdu Cemiyet-i Harbiye gibi kuruluşlarda çalışan Resulzade, 1905'de, Azerbaycan gençliğini bağımsızlık yolunda bilinçlendirme çalışmalarından dolayı, Bakü'deki Rus elçiliğinin baskısı ile İstanbul'a gönderildi.

Yeni İran (Tahran), Yeni Kafkasya (İstanbul 1915-1917), Azeri Türk, Odlu Yurt (1923-1924), Kurtuluş (Berlin 1928-1935) dergilerindeki yazılarıyla Azerbaycan'ın bağımsızlık ateşinin canlı kalması için fikri mücadelesini sürdürdü. 1917 yılında Rusya'da genel af ilan edilmesinin ardından Bakü'ye dönen Resulzade, Musavat Halk Partisi lideri olarak Rusya Müslümanları Kongresi'ne ve Kafkasya Seyimi'ne tam yetki ile katıldı; Kafkasya'nın Çarlık Rusyası’ndan ayrılması için çalıştı.

ÇOK YAŞA CAN AZERBAYCAN

28 Mayıs 1918'de Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti kuruldu, ilk cumhurbaşkanı da Mehmet Emin Resulzade oldu.

12 Ocak 1920'de yapılan Paris Konferansına katılan heyette Ali Merdan Topçubaşı, Ahmet Ağaoğlu, Ali Bey Hüseyinzade gibi aydınlar vardı. ABD Azerbaycan'ın bağımsızlığını desteklerken, Loyd George başkanlığındaki İngiliz heyeti karşı çıkıyordu. Bütün engellemelere rağmen Azerbaycan'ın bağımsızlığı tescil edildi. Pekçok Batılı ülke tarafından tanınan Azarbaycan Cumhuriyeti ancak 21 ay yaşayabildi.21 Nisan 1921'de, Sovyet ordusu Azerbaycan'ı işgal etti. Azerbaycan yeniden bağımsız olabilmek için Sovyetlerin dağılmasını bekleyecekti...

Önce Almanya'ya giden M. Emin Resulzade, 1947'de Türkiye'ye geldi. Resulzade, 6 Mart 195'de Ankara'da öldü.

Bugün özgür ve bağımsız bir ülke olarak Azerbaycan, Mehmet Emin Resulzade gibi aydınlarının bayraklaştırdığı ilkeleri doğrultusunda, her konuda başarıdan başarıya koşuyor.

Çok yaşa Azerbaycan, çok yaşa can Azerbaycan!.