ANKARA

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Kanal 7'de katıldığı programda, gündeme ilişkin soruları yanıtladı. 

Muhalefet partilerinin seçim vaatlerine ilişkin soru üzerine Şimşek, muhalefet gerçekçi olsaydı, belki bir anlamda rekabetin oluşabileceğini söyledi. Muhalefetin, 1990'ların söylemleriyle, içi boş ve gerçekleşmesi mümkün olmayan vaatlerde bulunduğunu dile getiren Şimşek, şunları kaydetti:

"Muhalefet çok abartılı, içi boş ve her şeyi vadeden bir yaklaşımla ortaya çıkınca işimiz kolaylaştı, açık söyleyeyim. Muhalefet gerçeklerden çok uzak, hiçbir şekilde kaynağı düşünülmemiş, sınırı belirlenmemiş, ucu açık, içi boş vaatlerle karşımızda. Şöyle olsaydı, yeni Türkiye vizyonu üzerine, alternatif bir programla karşımıza çıkılsaydı ve vaatlerin içi biraz doldurulmuş olsaydı ciddi bir rekabet oluşurdu, açık konuşayım ama şükürler olsun ki böyle bir muhalefet var karşımızda. Ben bazen doğru sıfat bulmaya çalışıyorum. Ana muhalefet lideri meydanlarda milletin gözünün içine baka baka palavra atıyor."

"Siyasetçi dürüst olmak zorunda"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, elmasta, mücevherde verginin sıfırlandığını iddia ettiğine işaret eden Şimşek, bunların doğru olmadığını söyledi. 

Şu anda elmasta, mücevherde yüzde 18 KDV olduğunu anlatan Şimşek, "Meydanlarda milletin gözünün içine baka baka yalan atılıyorsa, bunlar algı operasyonu. 4 gün önce ana muhalefetin genel başkan yardımcısı çıktı, 'Türkiye, iki gün içinde Suriye'ye girecek' dedi, külliyen yalan çıktı. Çıkıp özür diledi mi? Şimdi bakın, sırf gündeme gelmek için, algı operasyonu anlamında yalan atıyorlar. Siyasetçi dürüst olur. Hiçbir şey olmasa, vizyon sahibi olmayabilir ama dürüst olmak zorunda. Biz bunu göremiyoruz" diye konuştu. 

"Ben niye atmıyorum?"

AK Parti hükümetlerinin asgari ücretliye, memura, emekliye sahip çıktığını ve ücretleri reel olarak artırdığını belirten Şimşek, şöyle devam etti: 

"Ben siyasetçiyim, benim partim bu seçimi kazanmak istiyor doğal olarak. Hatta biz Anayasayı değiştirecek çoğunlukla kazanmak istiyoruz. Peki madem bu kadar bol keseden atılabiliyor, madem bu kadar kaynak var, ben niye atmıyorum? Madem yapılabilir bunlar, madem Türkiye'yi sıkıntıya sokmayacak çerçevede bol keseden atılabiliyorsa, bugün bu hükümet, bu Maliye Bakanı, bu parti neden atmıyor? Vatandaşımız göreceksiniz istikrardan yana tavrını koyacak." 

Küresel kriz sonrasında dünyanın yeni bir konjonktürle karşı karşıya olduğunu dile getiren Şimşek, Avrupa Birliği'nin 6 yıldır yerinde saydığını ifade etti. 

Türkiye'nin ise etrafındaki tüm sıkıntılara rağmen, son 12 yılda ortalama yüzde 5 civarında büyüdüğüne dikkati çeken Şimşek, bunun muazzam bir başarı olduğunu kaydetti.