ANKARA - Ukrayna, ters akış yöntemiyle Avrupa ülkelerinden aldığı doğalgaz sayesinde, Rusya’dan doğalgaz ithalatını tamamen durdurmayı planlıyor.

Ukrayna Enerji ve Kömür Sanayi Bakanı Vladimir Demçişin, önceki gün yaptığı açıklamada, Rusya’dan doğalgaz alımını 1 Nisan’dan itibaren durduracaklarını açıklamıştı.

AA muhabirinin Ukrayna Enerji ve Kömür Sanayi Bakanlığı verilerinden derlediği bilgiye göre, 2013’te tükettiği yaklaşık 50 milyar metreküplük doğalgazın yüzde 58’ini Rusya’dan ithal eden Ukrayna, bu oranı 2014 sonu itibarıyla yüzde 30’a düşürdü.

Kırım yarımadasının Rusya'ya ilhakı ve ülkenin doğusundaki ayrılıkçıların Rusya tarafından desteklendiğini iddia eden Ukrayna, doğalgaz alım politikasında değişikliğe gitti. Rus doğalgazına olan bağımlılığını azaltan Ukrayna, tükettiği doğalgazın 70’ini Avrupa Birliği ülkelerinden almaya başladı. 

Avrupa’dan Ukrayna enerji güvenliğine destek

Ukrayna, kendi toprakları üzerinden Polonya, Slovakya, Romanya ve Macaristan’a giden Rus gazının akışının tersine çevrilmesiyle bu ülkelerden gaz ithal ediyor.

Romanya, ters akış yöntemiyle Ukrayna’ya günlük 45 milyon metreküp, Slovakya 22 milyon metreküp ve Polonya 4 milyon metreküp gaz ihraç ediyor.

Macaristan da günlük 16 milyon metreküpe kadar ihraç etme kapasitesine sahip olmasına rağmen, ithal ettiği Rus gazını depolaması gerektiği için Ukrayna’ya günlük 9 milyon metreküp gaz gönderiyor.