İZMİR - Rusya'da yaşanan ekonomik gelişmeler, Türk iş dünyasını endişelendiriyor.  Rublenin dolar karşısındaki düşüşü ihracatçıları olumsuz etkilerken, en fazla turisti bu ülkeden ağırlayan turizmci 2015'ten endişe duyuyor. 

AA muhabirine açıklamalarda bulunan Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı ve Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler, Rusya ekonomisinde yaşanan gelişmelerden sektörün tedirgin olduğunu söyledi.

Rusya'daki ekonomik krizin uzun sürmesi durumunda en fazla etkilenen ülkelerden birinin Türkiye olacağına işaret eden İşler, endişe edecek bir durumun şu için olmadığına dikkati çekerek, "Gelen bilgilere göre Rusya'daki bu durum bizi etkileyeceği gibi görünüyor. Rezervasyon dönemindeyiz. 'Rusya'da kriz var' diyerek kimse fiyat düşürmesin. Fiyatı düşürürsek toparlanması 3 yılı bulur" dedi.   

Mehmet İşler, Rusya'nın 2013 yılında Almanya'yı geçerek Türkiye'ye en fazla turist gönderen ülke olmaya başladığını söyledi. Geçen yıl Rusya'dan 4 milyon 131 bin turistin tatilini Türkiye'de geçirdiğini ifade eden İşler, 2014 yılında bu sayının 4 milyon 368 bin kişiye ulaştığını kaydetti. Bu yıl Rusya'dan gelen turist sayısında ekim ayından bu yana düşüş yaşandığını ifade eden İşler, 2015 yılı için rezervasyon döneminde olduklarını belirterek, şunları söyledi:

"Geçen yıl bu dönemde Rusya'dan çok ciddi rezervasyonlar alıyorduk. Beklenen rezervasyonlarda geçen yıla göre yüzde 15 düşüş var ancak sevindirici tarafı yapılan rezervasyonlarda iptal yok. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile sektör el ele verip tanıtımla Rusya'nın açığını kapatabiliriz." 

Rusya turizm için iyi bir kaynak

Rusya'dan en fazla turistin Antalya bölgesini tercih ettiğini, burada oluşacak bir boşluğun Muğla ve Ege kıyılarını da olumsuz etkileyeceğini anlatan İşler, sektör için 2015 yılının sıkıntılı olabileceğini dile getirdi. Rusya'nın Türk turizmi için "birinci kaynak" pozisyonunda olduğunu dile getiren İşler, rublenin değer kaybetmesi ve petrol fiyatlarında yaşanan düşüş nedeniyle Rus turistin daha ucuz olan Mısır ve Tayland gibi ülkeleri tercih edebileceğini söyledi. 

"Paniğe kapılıp fiyat kırmayalım"

Rusya'dan doğacak kaybın Avrupa Birliği ülkelerinde Kültür ve Turizm Bakanlığı ile sektörün ortak yapacağı tanıtımla kapatılabileceğine işaret eden İşler, sektöre paniğe kapılıp fiyat kırmamaları önerisinde bulundu. İşler, şöyle konuştu:

"Kimse karamsar düşünmesin. 'Geçen yıl bu zamanlar iyi rezervasyon alıyorduk, şu anda alamıyoruz' panik havasıyla kimse fiyat düşürmesin, dik durun. Fiyatı kırarsak onu toparlamak için 3 yıl daha kaybımız olur. Türk turizmi kırılganlık eşiğini aşmıştır. Akdeniz çanağında bir rol model olmuştur. Sürekli krizlerle boğuşa boğuşa bu hale geldik. Bu yıl yüzde 4-5 arasında büyüme bekliyoruz. Her yıl bir kriz oldu ama ne olursa olsun İspanya, Yunanistan ve Türkiye, Akdeniz'in bütün bu potansiyeli karşılayan bir merkez olmuştur. Türk turizminin Rusya'daki bu kaotik durumu atlatacağını umuyorum."

İran pazarında büyüme bekliyoruz

Önümüzdeki yıl İran'dan gelecek turist miktarında artış beklediklerini söyleyen İşler, "Rusya'da bir ekonomik kriz işimize gelmez ama kriz oldu diye fiyatı düşürmemeliyiz. Açık başka ülkelerden kapatılır" diye konuştu.