ANKARA

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, 2015 Aralık'a ilişkin cari açık verileri ile ilgili, "2010-2011 dönemi ile mukayese edildiğinde, yüzde 10 seviyesinde olan cari açığın yüzde 5'in altına gerilemesi önemli bir değişimi işaret etmektedir" değerlendirmesinde bulundu.

Yılmaz, yaptığı yazılı açıklamada, cari açığın geçen yıl 32,2 milyar dolar olarak gerçekleştiğini, 2014 yılı cari açığının da 43,6 milyar dolar olarak revize edildiğini belirtti.

Bir önceki yıl yüzde 5,5 olan cari açık/GSYH oranının 2015'te yüzde 4,5 seviyesine gerileyeceğinin tahmin edildiğini bildiren Yılmaz, "2010-2011 dönemi ile mukayese edildiğinde, yüzde 10 seviyesinde olan cari açığın yüzde 5'in altına gerilemesi önemli bir değişimi işaret etmektedir. Bu eğilimin önümüzdeki yıllarda da tedrici olarak devam etmesi beklenmektedir. Makro ihtiyati tedbirler ve emtia fiyatlarındaki olumlu yönde gelişmelerin yanı sıra orta vadede yurt içi tasarrufların artışını hedefleyen politikalar cari açığın azalma eğilimini desteklemektedir" ifadelerini kullandı.

Doğrudan uluslararası yatırımlarda artış

Cari açıkta geçen yılın aralık ayında yaşanan iyileşmenin temel nedeninin dış ticaret açığındaki daralma olduğunun altını çizen Yılmaz, dış ticaret açığının 2014 yılının aynı ayına göre 1 milyar 870 milyon dolar azalarak 4 milyar 972 milyon dolar olarak gerçekleştiğine dikkati çekti.

Cari açığın finansmanına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Yılmaz, geçen yıl doğrudan uluslararası yatırımların bir önceki yıla kıyasla 4 milyar 60 milyon dolar artarak 16 milyar 583 milyon dolara yükseldiğini kaydetti.

Yaşanan artışın cari açığın finansmanının kalitesini yükselttiğini belirten Yılmaz, "Diğer yandan, doğrudan yatırımlardaki artış ülkemizin orta ve uzun vadeli geleceğine yönelik reel sektör yatırımcılarının güvenini teyit etmektedir" dedi.