ANKARA  - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Hacettepe Üniversitesi arasında madencilik alanında imzalanan işbirliği protokolü imza töreninde, 28 Şubat’ta açıklanan PKK’ya silah bırakma çağrısına ilişkin, "Alınan kararın 28 Şubat günü deklare edilmesi son derece önemli. Bu işin gerek siyasi, gerekse sosyal boyutları tartışılıyor ve tartışılmaya devam edecek" dedi.

Silah bırakma çağrısının Türkiye’nin normalleşmesi adına önemli bir katkı olacağına inandığını ifade eden Yıldız, "Bu tür süreçlerin özellikle ülkemiz için fırsatlar oluşturacağına inanıyorum. Süreçlerin tehditleri tabi ki bitmez, her zaman hazır tehditler olur. Bizim enerji sektörüyle alakalı çok ciddi beklentilerimiz var" diye konuştu.

Yıldız, elektrikte kayıp kaçak konusuna değinerek, şunları kaydetti:

"Kayıp kaçaktan tutun, siyasi baskı yoluyla paralarını ödemeyen, ödeyemeyen vatandaşımızın Türkiye ekonomisine olumlu katkı sağlayacağına inanıyorum. Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu, petrol ve doğalgazda en fazla rezervlerimizin olduğu alan olarak ortaya çıkıyor. Olumsuz siyasi baskının, PKK’nın baskısının kalkmasıyla beraber Türkiye’de daha fazla kaynağa ulaşmış olacağız. Bizim Bağdat’la, Kuzey Irak’la yaptığımız sözleşmeler çerçevesinde Kandil Dağı eteklerinde bloklarımız var. Hindırın ve Çoman sahalarında petrol arayacağız. Enerji sektörünün, Kuzey Irak’ın siyasi, sosyal çok büyük faydalarının olmasının ötesinde çözüm süreciyle beraber yeni çalışma alanı olacağına inanıyorum"

Doğalgaz indirimi

Yıldız, Rusya’dan geçen hafta alınan yüzde 10,25'lik doğalgaz indiriminin, ham petrolün varil fiyatlarına bağlı olarak doğalgazdan bağımsız gelişen bir indirim olduğunu ifade etti.

Ham petrolün varil fiyatlarının düşmeye devam etmesi durumunda formüle bağlı olarak doğalgaz fiyatlarının da düşeceğine dikkati çeken Yıldız, yüzde 10,25’in dışında da indirim olabileceğini belirtti.

Akkuyu’da açılacak liman ihalesine hakkında da konuşan Yıldız, "Bu ihale, özellikle nükleer güç santralleriyle alakalı liman ihalesi martın ikinci yarısına kalmadan tamamlanacaktır. Tahminen 10 Mart civarında bu ihale sonuçlanacak. 9 firma teklif verdi. Bunların hepsi Türkiye’den yatırımcı firmalar. Bizi sevindiren budur" ifadelerini kullandı.

Faizlerin düşük olmasının enerjide yatırım alanlarını olumlu etkileyeceğini belirten Yıldız, "Döviz fiyatlarının, faiz oranlarının, uluslararası yatırımcının siyasi istikrara bakışının her biri Türkiye’ye olacak bir katkıdır. Faiz her ne kadar düşerse bizdeki yatırım miktarı da bunun faydalarını görecektir. Biz de bunu çok sıcak bir şekilde takip ediyoruz" dedi.