FRANKFURT

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türkiye'nin yerli otomobil üretmesine ilişkin, "Türkiye içten yanmalı motor teknolojisinde treni kaçırdı. Burada bir rekabet görmüyoruz. Yeni bir fırsat penceresi var, o da elektrikli otomobil" ifadelerini kullandı.

Işık, Almanya ziyareti kapsamında Frankfurt'ta Türk işadamları ve sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle akşam yemeğinde bir araya geldi. Burada konuşan Işık, Türk toplumunun Almanya'nın önemli güç merkezlerinden biri haline geldiğini söyledi.

Türkiye'nin 2023 hedefleri için her alanda yoğun çaba harcadığını ancak bir sıçrama yapmaya ihtiyacı olduğunu anlatan Işık, "Türkiye gibi bir nüfusa ve ekonomik büyüklüğe sahip ülkeler için kişi başına 10-10 bin 500 dolarlık GSYH tam bir orta gelir tuzağı. Bu orta gelir tuzağından kurtulmak için mutlaka bir sıçrama yapılması gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.

Işık, bu sıçramanın da katma değeri yüksek ürünlerle yapılabileceğinin altını çizerek, Türkiye'nin artık orta yüksek ve yüksek düzeyde teknoloji ürün üretip satması gerektiğini ifade etti.

 Türkiye'nin son 20 yılda elde ettiği başarıların kalıcı kılınmasının önemli olduğunu  anlatan Işık, Türkiye'nin üretime dayalı büyüme politikası ve Afrika açılımı sayesinde 2008 yılındaki küresel krizden etkilenmediğini kaydetti.

Bölgede yaşanan sıkıntılardan dolayı Avrupa'nın Türkiye'nin ihracat pazarında tekrar önemli bir noktaya geldiğini dile getiren Işık, "Şu anda ihracatımızın yüzde 45'i Avrupa'ya yapılıyor. Bu önemli bir rakam. Ama istiyoruz ki bölgemizdeki bu olaylar son bulsun ve istikrar sağlandıktan sonra Türkiye'nin büyümesi çok daha artsın ve hızlansın" diye konuştu.

"Maliki'nin mezhepçi politikaları yüzünden karşımıza IŞİD belası çıktı"

Işık, İslam dünyasındaki sıkıntılara da değindi. Suriye'de yaşanan sıkıntılardan önce Türkiye'nin seçime gidilmesi konusunda tavsiyede bulunduğunu ancak dikkate alınmadığını vurgulayan Işık, şöyle devam etti:

"Şu anda Suriye'de 200 bine yakın insan hayatını kaybetti. Belki yaklaşık 5 milyon insan yurdundan oldu ve 1,5 milyon insanı da Türkiye'de misafir ediyoruz. Mısır da demokrasi tecrübesi yaşasaydı inanıyorum ki bugün çok daha iyi noktada olurdu. Irak'ta Saddam'ı devirdiler iyi de yaptılar. Bir zalim gitti. Ancak yerine gelen kişinin demokrasiyi özümsemesi noktasında Batılı güçler dirayet göstermedikleri için ve Maliki maalesef mezhepçi politikaları ısrarla izlediği için karşımıza IŞİD diye bir bela çıktı."

"Türkiye içten yanmalı motor teknolojisinde treni kaçırdı"

Bakan Işık, konuşmasının ardından davetlilerin sorularını yanıtladı. Yerli otomobil üretimine ilişkin soruya cevap veren Işık, Türkiye'de yerli otomobil konusunda önemli bir çalışmanın yürütüldüğünü belirterek, şunları kaydetti:

"Türkiye içten yanmalı motor teknolojisinde treni kaçırdı, onu söyleyeyim önce. Burada bir rekabet görmüyoruz. Yeni bir fırsat penceresi var, o da elektrikli otomobil. Burada da elektrikli araca geçişle ilgili bir sürece ihtiyaç var.

Yerli bir markanın oluşturulmasının gayreti içindeyiz. Yakında somut adımlar da atacağız. Yani Türkiye’nin bir yerli otomobil markası olacak inşallah ancak bu içten yanmalı motorla olmayacak. Menzil uzatan bir elektrikli otomobil olacak."

Yemeğe, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Yücel Altunbaşak, Türkiye'nin Frankfurt Başkonsolosu Ufuk Ekici, Frankfurt Konsolosu Özkan Durmaz, Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) Genel Başkanı Süleyman Çelik ile çok sayıda Türk işadamı ve girişimci katıldı.