İSTANBUL
Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış AŞ Üst Yöneticisi (CEO) Ali Haydar Bozkurt, Türkiye otomotiv pazarının potansiyelinin 1 milyonun üzerinde olduğunu belirterek, "ÖTV'nin Avrupa ülkeleri seviyelerinde olması halinde bu rakam 1,5 milyon seviyesine yükselebilir" dedi.

Bozkurt, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, 2015'in ilk dört ayında otomotiv pazarındaki satışlarda 2014'ün aynı dönemine göre yüzde 57'lik artış olduğunu, Toyota olarak ise bu dönemde pazardan daha yüksek bir satış gerçekleştirdiklerini söyledi.

Otomotiv satışlarının 2015 yılında 900 bin bandında kapanacağını öngördüklerini aktaran Bozkurt, "Sektörümüzdeki bu hızlı trendin Amerikan Merkez Bankası'nın (Fed) faizlerle ilgili açıklamalarına bağlı olarak eylül ayına kadar devam edeceğini düşünüyoruz. Eğer Fed açıklamaları olumsuz olursa pazar son 3 ay bundan dolayı hızını kaybedebilir" diye konuştu.

Türkiye'deki nüfus, yaş ortalaması, milli gelir, faiz oranları gibi bileşenler değerlendirildiğinde toplam pazar potansiyelinin 1 milyonun üzerinde olduğuna işaret eden Bozkurt, Özel Tüketim Vergisi'nin (ÖTV) Avrupa ülkeleri seviyelerinde olması halinde bu rakamın 1,5 milyon seviyesine yükselebileceğini dile getirdi.

'Başbakan Davutoğlu'nun ÖTV açıklaması pazarı hareketlendirecek'

Ali Haydar Bozkurt, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun taksi, hatlı minibüs, servis aracı, özel halk otobüsünü 2016 sonuna kadar yenileyenlerin ÖTV'sini karşılayacakları yönündeki açıklamalarının, otomotiv sektörüne pozitif olarak yansıyacağını ve ticari araç pazarını hareketlendireceğini söyledi. 

"Eylemlerin, herkesi tatmin edecek bir anlaşmayla çözülmesini diliyorum"

Ali Haydar Bozkurt, Bursa'daki otomotiv işçilerinin eylemlerinin ülke ekonomisini ve sektörün ihracatını etkilenmemesi açısından herkesi tatmin edecek bir anlaşmayla çözülmesi dileğinde bulundu.

Türkiye için lokomotif sektörlerden olan otomotiv sektörünün yarattığı katma değer açısından konunun önemine dikkati çeken Bozkurt, "Ayrıca bu durumdan otomotiv yan sanayi de etkilenmektedir. Konunun biran önce sağlıklı bir şekilde çözüme kavuşturulması sektörümüz açısından yararlı ve yerinde olacaktır" yorumunu yaptı.