İSTANBUL - Uluslararası piyasalarda altının ons fiyatı, 4 yılın en düşük seviyesine gerileyerek, 1.168,01 doları gördü.

Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) sürpriz bir şekilde tahvil alım programını hisse senetlerini de kapsayacak şekilde genişletmesi ile Asya piyasalarında düşüşe geçen altının onsu, Avrupa piyasalarının açılışı ile birlikte düşüşünü hızlandırdı ve Temmuz 2010'dan beri gördüğü en düşük seviye olan 1.168,01 doları gördü. 

Analistler, BoJ'un parasal genişleme kararı, ABD'de dün açıklanan 3. çeyrek Gayrisafi Yurtiçi Hasıla'nın (GSYH) beklentilerin üzerinde gelmesine karşın; haftalık işsizlik verisi ve büyümenin alt kalemlerinin beklentilerin altında kalmasıyla doların emtia karşısında güçlenmesi ve İsviçre Merkez Bankası'nın 30 Kasım'da sonuçlanacak altın rezervlerinin yüzde 20'ye çıkarılmasına ilişkin referandum için yapılan ankette evet oylarının yüzde 44 çıkmasının ardından altın fiyatları üzerinde satış baskılarının arttığını kaydediyor.

Güne 1.200,10 dolar seviyesinden başlayan altının onsu en yüksek 1.202,86 dolar seviyesini gördükten sonra destek konumundaki 1.183,00 dolar seviyesinin aşağı yönlü kırılması ile zarar-kes (stop-loss)  satışlarının da tetiklendiğini ifade eden analistler, bundan sonraki süreçte teknik olarak 1.140 dolar seviyelerinin gündeme gelebileceğini tahmin ediyor.

Kapalıçarşı'da altının gramı ise yatay seyreden dolar kuru ve altının onsundaki düşüşün desteği ile 2014 yılında gördüğü en düşük seviye olan 83 liraya kadar geriledi.

Analistler, öğleden sonra ABD'de açıklanacak makroekonomik verilerin takip edileceğini ifade ederek, altının onsunda 1.180 dolar altında haftalık kapanış yapılması durumunda satış baskılarının gelecek haftaya taşınabileceğine dikkati çekiyor.