Kavgadan gürültüden korktukları kadar hiç bir şeyden korkmayan çekik gözlerin marşı, Japon milli marşı dünyanın en kısa milli marşıdır. Sözlerinde Japonya’nın barış ve refah sürmesi dilenmektedir.

 Dünyanın en şirin, en kibar insanları hakkında araştırdığım kadar bilgim var.  Her ne kadar kültürlerine saplanıp kalmışlarsa da yeni şeyler öğrenmeye pek meraklılardır. Kafalarında kötü düşüncelere yer yoktur. Çok düzenli birer teknoloji harikası gibiler, 4 yaşında okuma yazma öğrenen insanlar.

Çok naif insan olduklarını düşündüğüm topluluğun bayrağı

Japon Bayrağı

Beyaz zemini ortalayan ve bayrağın eninin yarısı kadar yarıçaplı kırmızı dairede oluşuyor. Merkezdeki güneşi simgeleyen kırmızı daire yüzyıllardır Japon bayrağında. Beyaz zemin ise dürüstlük ve saflığı, kırmızı daire ülkeden doğan güneşi ifade ediyor. Ülkenin adı kendi dilinde 'güneşin kaynağı' anlamına gelen Japonya'da güneş, milli simgelerin en önemlilerinden biridir. Japon mitolojisine göre güneşin tanrıçası Amaterasu da Japon tanrılarının kraliçesi ve Japon imparator hanedanının anasıdır.

“Japon hükûmeti günesin önünde bulutlar gecen bayrağı ikinci dünya savaşı sonunda bırakmışlar. Onun yerine günümüzde kullanılan bayrak geçerli, ancak resmi olarak devlet bayrağı haline gelmesi 1999 yılındaki meclis kararı ile olmuş ve Japon halkının çoğunluğu savaşı ve acıyı hatırlattığı için bayrağa karsıdır. Bu karşıtlık karsısında hiçbir parti çıkıp hinomaruyu milli ve resmi bayrak ilan edelim diyememiş. Ancak uluslararası arenadaki eleştirilere dayanamayan ve ülke içinde çıkan sorunlara göğüs geremeyen obuchi hükûmeti kimigayoyu milli mars hinomaruyu milli bayrak haline getirip resmi gazetede yayınlatmışlardır. Anlatılanlara göre 1998 yılında bir okul müdürü milli bayramda bayrağı göndere çekip çekemeyeceğine karar veremediği için intihar etmiştir. “

Japon Milli Marşı

Japon milli marş şiirinin adı Kimigayo( Senin devrin)’dur. Sözleri, 1000 yıldan eski bir şiirden alınmıştır.  31 heceli bir waka şiirine uzanmaktadır. Çok sade melodili bir milli marş.

Kimigayo (Japonca:  Senin devrin; buradaki sen imparatoru kasteder )  Meiji döneminden bu yana Japonya'nın ulusal marşı olarak okunmaktadır. 13 Ağustos 1999 tarihli "Ulusal Bayrak ve Marşıyla İlgili Kanun “‘un çıkmasıyla resmileşmiştir.

Kimigayo Tercümesi

Kimigayo  waÇiyo ni,Haçiyo ni,  Sazare isi no       İvao to narite     Koko no muşu made

Senin devrin; Bin yıl, Sekiz bin yıl sürsün. Çakıl taşları, Kaya olana ve yosun tutana kadar.

 

Marş için linki tıklayınız. Çok zamanınızı almayacak. 

https://www.youtube.com/watch?v=cMBbkjMM8p8