İSTANBUL - Filistin ile İsrail arasında kalıcı ateşkesin sağlanmasının ardından, Türkiye'deki birçok sivil toplum kuruluşu bölgedeki yaraları sarmak için seferber oldu.

İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı ile Yeryüzü Doktorları, Deniz Feneri ile Sadakataşı dernekleri, Gazze'de eğitimden sağlığa, barınmadan altyapı çalışmalarına kadar birçok alanda bölgede hizmet verecek.

Gazze'nin imarı ve kalkınmasına yönelik önümüzdeki günlerde yeni kampanyalar başlatılacağını belirten İHH yetkilileri, bölgenin yaralarının sarılmasına yönelik projelerinin bulunduğunu bildirdi.

"Gazze'ye İlaç Ol" kampanyasının devam ettiğini hatırlatan İHH yetkilileri, Gazze'de yıkılan okulların tamir edileceğini, biri büyük olmak üzere mahalle aralarında küçük yapılı okulların inşa edileceğini kaydetti.

Yetkililer, dikiş, nakış, dil ve bilgilsayar kurslarının sayılarının da artırılacağını belirtti.

Sağlık alanında ise yetim rehabilitasyon ile çeşitli ameliyatların yapılabileceği sağlık merkezlerinin kurulacağını anlatan yetkililer, Türkiye'den 6 doktorun gönüllü olarak bölgeye gideceğini, hastanelere tıbbi malzeme yardımları yapılacağını aktardı.

İHH'nın bölgede yapacağı diğer çalışmalar ise şöyle:

"Barınmada evleri ve yıkılan ailelere maddi destek sağlanacak. 500 konutluk inşaat yapılacak. Bin ev ve caminin onarımı yapılacak. Altyapıda ise su kanalizasyonları ve su kuyuları açılacak. Ayrıca saldırılar nedeniyle yetim kalan bin 500 çocuk sponsor destek sistemine dahil edilecek."

Yeryüzü Doktorları 2 milyon dolarlık ilaç ve tıbbi malzeme gönderecek

Yeryüzü Doktorları Derneği Genel Müdürü Ali Doğan da dernek olarak 2001'den bu yana Gazze'ye gittiklerini belirterek, "Yeryüzü Doktorları kriz dönemlerinde Gazze'ye gitmiş bir dernektir. Gazze bizim zaten normal zamanlarda da programımız" dedi.

Kriz durumunda en büyük ihtiyacın ilaç malzemelerinin bölgeye ulaştırılması olduğuna dikkati çeken Doğan, bu süreçte ilk zamanlarda bunu Mısır üzerinden sağlamaya çalıştıklarını ifade etti.

Doğan, şu ana kadar Gazze'ye 500 bin dolarlık ilaç ve diğer sağlık malzemesi yardımı yaptıklarının altını çizerek, 2 milyon dolarlık ilaç ve tıbbi malzeme sevkiyatının da yakın zamanda gerçekleştirileceğini dile getirdi.

Gazze'yi yanlız bırakmayacaklarına vurgu yapan Doğan, şunları kaydetti:

"Yaralılar tahliye edilirken başkanımız Kerem Kınık ve yönetim kurulu üyemiz Orhan Alimoğlu da bölgedeydi. Gazze'de ateşkesin sağlanmasının ardından bölgede fizik tedavi ve rahebilitasyon merkezi kuracağız, Gazze İslam Üniversitesi'yle uzmanlık eğitimi, kongre ve birtakım bilimsel çalışmalar gibi konularda anlaşmalar sağladık. Filistin Sağlık Bakanlığı ile de protokol imzaladık, yine sağlık eğitim ve araştırma konularında işbirliği yapılacak."

Doğan ayrıca, Gazze'deki sağlık hizmeti verilen kuruluşlarda bulunan ekipmanların kontrol edilerek, tahrip olanların yerine yenilerinin temin edileceğini, bu ekipmanlarla ilgili eğitim çalışmalarının da gerçekleştirileceğini sözlerine ekledi.

Deniz Feneri Derneği'nin çalışmaları

İsrail'in Gazze'ye saldırıları sırasında ekmek, su ve nakdi gibi en temel yardımlarda bulunan Deniz Feneri Derneği de ateşkesle birlikte Filistin'e yardımlarını da artırma yönünde çalışmalara başladı.  

Deniz Feneri Derneği Genel Başkanı Mehmet Cengiz, ateşkes haberini sevinçle karşıladıklarını anlatarak, şunları kaydetti:

"Deniz Feneri Derneği dünyanın birçok ülkesinde yardım çalışmaları organize ediyor ve elbette ki bu ülkeler içerisinde Filistin'in ayrı bir yeri ve önemi var. Derneğimiz tüm zamanlar boyunca Filistin halkı için insani yardımlar yapmıştır. Son saldırılarda bin 800 aileye gıda, 650 aileye nakit yardımı yapıldı. Cebaliye, Refah, Han Yunus, Beyt Hanun, Şücaiyye ve Beyt Lahya bölgelerinde her gün 30 bin adet ekmek dağıtıldı. 500 aileye üçlü ocak, tüp gaz ve mutfak malzemesi verildi. Ayrıca Cebaliye, Han Yunus, Beyt Lahya, Beyt Hanun, Şucaiyye, Refah ve Şatti başta olmak üzere yedi bölgede de su dağıtımı yapıldı. Proje kapsamında bin 200 ailenin evine biner litre su ulaştırıldı."

Gazze'deki barınma sorunu

Cengiz, bundan sonraki süreçte özellikle barınmaya yönelik yardımları artıracaklarını belirterek, şöyle devam etti:

"2009 yılındaki İsrail saldırılarından sonra Gazze'ye 192 afet evi ulaştırmıştık. Bu evler sağlık kabini ve anaokulu olarak kullanılmıştı. Bunlar, son saldırılarda evleri yıkılan Filistin halkı tarafından barınma amaçlı kullanıldı. Ekmek, temiz içme suyu, nakit ve gıda gibi temel insani ihtiyaç malzemeleri yardımlarımız devam ediyor. Şu an barınma sorunu Filistin'de ekmek kadar su kadar elzem. Ateşkes haberiyle birlikte bölgedeki partner kuruluşlarımız olan Selam Derneği ve İslam Cemiyeti aracılığıyla barınma sorununa çözüm anlamına gelecek hazırlıklar yapıyoruz. Hazırlıklarımız bu yönde."

Sadakataşı Derneği'nden bağışçılara çağrı

Gazze'ye yönelik saldırılar sırasında acil yardım kampanyası düzenleyen Sadakataşı Derneği de bu kapsamda yatak, battaniye ve uyku seti yardımlarını bölgeye ulaştırdı.

Şu ana kadar 565 bin liranın üzerine nakdi yardım toplayan dernek, gıda ve ilaç desteğinin dışında, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının ardından yıkılan okul, cami ve hastanelerin yeniden yapılması için bağışçılarına çağrıda bulundu.