WASHINGTON - Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, DAEŞ'e karşı mücadelede İran'ın yardımını memnuniyetle karşıladıklarını, ancak Tahran'ın, Irak'ın egemenliğine saygı göstermesi gerektiğini söyledi.

ABD'nin başkenti Washington'daki Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi (CSIS) adlı düşünce kuruluşunda konferans veren İbadi, İran'ın Irak'ta DAEŞ'e karşı bazı operasyonlara desteğiyle ilgili olarak, "İranlı dostlarıma çok açıkça söyledim: Irak'a yardımcı oluyorlar, İran hükümetinin bize desteğini memnuniyetle karşılıyoruz, çok teşekkür ederiz ama herşey Irak hükümeti kanalıyla yapılmalı" dedi.

İbadi, ABD ve koalisyon ortaklarına, silah tedariki, eğitim ve danışmanlık sağlama, kritik istihbarat paylaşımı gibi yollarla Irak'ı askeri açıdan desteklemeye devam etmeleri çağrısında bulundu.

Bir başka soru üzerine, Washington'a elinde silah talep listesiyle geldiği şeklindeki iddiaları reddeden İbadi, ancak temasları sırasında, bir kısım F16 uçağının kendilerine zamanında teslim edileceği yönünde güvenceler aldığını belirtti.

İbadi, hükümetinin en önemli önceliğinin, "etnik ve mezhepsel gerilim ve bölünmeleri düşürmek" olduğunu vurgulayarak, "Sadece savaşı değil, barışı da kazanmalıyız" ifadesini kullandı.

Irak Başbakanı İbadi, Washington'da üç gün süren temasları kapsamında, ABD Başkanı Barack Obama ve Başkan Yardımcısı Joe Biden ile görüşmüş, Kongre'de temaslarda bulunmuştu.