PARİS

AP'deki başkanlar konferansı, daha önce üçe indirilen adaylar arasında yapılan oylama ile bu yılki ödülü, savaş ortamında kadınlara yönelik cinsel şiddete karşı mücadelesiyle tanınan Kongolu jinekolog Denis Mukwege’ya verdi.

Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schultz, oybirliği ile bu yılki ödülün doktor Mukwege’ya verilmesinin kararlaştırıldığını açıkladı.

1955 doğumlu aktivist ve insan hakları savunucusu Kongolu jinekolog, savaş ortamında tecavüze uğrayan kadınları Bukavu’da kurduğu Panzi isimli hastanede etkili bir şekilde tedavi etmesiyle yakından tanınıyor. Kongolu doktor aralarında BM insan hakları ödülünün de bulunduğu çok sayıda uluslararası ödüle sahip.

 Diğer iki aday ise Azeri insan hakları savunucusu Leyla Yunus ile Ukrayna’daki Avrupa Birliği yanlısı hareket Euromaidan’ı temsilen Mustafa Nayem, Ruslana Lyzhchko, Yelyzaveta Schepetylnykova ve Tetiana Chornovo idi.

Ödül ve beraberindeki 50 bin avro tutarındaki mükafat, 26 Kasım’da Strasbourg'da AP Genel Kurulu’nda yapılacak törenle verilecek.

Bu yılki Nobel Barış Ödülü'nün sahibi Pakistanlı Malala Yusufzay, geçen yıl Sakharov Ödülü'ne layık görülmüştü.

Sovyet bilim adamı Andrei Sakharov adına verilen bu ödülü daha önce kazanan isimler arasında eski Güney Afrika Cumhurbaşkanı Nelson Mandela, Myanmarlı aktivist Aung San Suu Kyi ve Türkiye’den Leyla Zana da yer alıyor.