ANKARA - Orta Afrika Cumhuriyeti'nde yaklaşık 10 bin çocuğun silahlı gruplar tarafından asker olarak yetiştirildiği açıklandı.

İngiliz Sivil toplum kuruluşu "Save The Children" yayımladığı raporda, ülkede BM güçlerinin bulunmasına rağmen yaklaşık 10 bin çocuğun asker olarak kullanıldığını belirtti.

"Çatışma bölgesindeki tuzaklar" adlı raporda, Orta Afrika Cumhuriyeti'nde 2012'de başlayan iç savaştan bu yana silahlı gruplar tarafından asker olarak kullanılan 18 yaşın altındaki kız ve erkek çocukların sayısının 4 kat arttığı vurgulandı.

Raporda, bu çocuklardan bazılarının silahlı gruplarca kaçırıldığı ya da asker olmaya zorlandığı, bazlarının ise para, korunma ya da bazen sadece karınlarının doyurulması ve giysi verilmesi karşılığı asker olarak yetiştirilmeyi kabul ettiği kaydedildi. 

Çocuk haklarıyla ilgili uluslararası çalışmalar yürüten sivil toplum kuruluşu, bazıları sadece 8 yaşında olan ve genellikle çatışma bölgesine mühimmat taşıyan çocukların yetişkin grup üyeleri tarafından fiziksel ve duygusal şiddete maruz kaldığı, bazılarının öldürme ya da başka şiddet eylemlerinde bulunma emri bile aldığına dikkati çekti.

Duruma acilen müdahale edilmemesi halinde daha fazla çocuğun asker olarak kullanılacağı uyarısında bulunan kuruluş, travma yaşayan, okula gidemeyen ve iş bulma imkanı olmayan çocukların artmasının ülkenin uzun vadedeki güvenlik ve istikrarını da tehdit ettiğini vurguladı.

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde Müslüman Seleka ve Hristiyan Anti-balaka grupları arasındaki çatışmalarda 3 binden fazla kişi öldü. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'ne göre, şiddet eylemleri nedeniyle 850 binden fazla kişi, yani ülke nüfusunun yaklaşık 5'te 1'i evini terk etmek zorunda kaldı.

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde 5 çocuktan 1'i insani yardımdan yoksun

BM Çocuklara Yardım Fonu (Unicef), Orta Afrika Cumhuriyeti'nde 5 çocuktan 1'inin insani yardımdan yoksun olduğunu bildirdi.

Unicef, yazılı açıklamasında, Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki iç savaş nedeniyle sağlık sisteminin çöktüğünü hatırlatarak korku içinde yaşayan 2,5 milyondan fazla çocuğun tamamen insani yardıma muhtaç olduğunu belirtti. 

Açıklamada Unicef, ağır yetersiz beslenme sorunu yaşayan 5 yaşın altındaki 5 bin çocuğun da tedavi göremediğine dikkati çekti.

Ülkedeki ekonomik durum, yollara barikat kurulması, yağmalama eylemleri ve insani yardım kuruluşlarını hedef alan saldırılar nedeniyle 620 bin kişinin temel sağlık hizmetlerinden yararlanamadığını kaydeden Unicef, 250 bin kişinin içme suyuna erişiminin bulunmadığını ve 33 bin çocuğun da kızamık aşısı olmadığını vurguladı.

Unicef, bu yıl ortalama her gün en az 1 çocuğun öldürüldüğü ya da işkenceye maruz kaldığını açıkladı. Yardım kuruluşu, ülkedeki çatışmalar nedeniyle yaklaşık 500 bin çocuğun evinden kaçmak zorunda kaldığını da belirtti.

Açıklamada, Unicef'in Batı ve Orta Afrika Genel Müdürü Manuel Fontaine, tecavüze uğrama ve cinayete kurban gitme riskiyle karşı karşıya bulunan birçok öğretmen, doktor ve yardım kuruluşu görevlisinin her gün çocuklar için hayatını tehlikeye atarak çalıştığını hatırlattı.

Tüm tehditlere rağmen ülkedeki yaklaşık 1,4 milyon kişiye ilaç yardımı, 1 milyondan fazla çocuğa da çocuk felci aşısının yapıldığı, ailelerin sıtmadan korunabilmesi için yaklaşık 550 bin cibinlik dağıtıldığı ve yetersiz beslenen 22 bin 300 çocuğun tedavi edildiği kaydedildi. 

Unicef, 2015'te de acil yardım programlarını sürdürebilmek için uluslararası topluma yardım çağrısında bulundu.