BRÜKSEL

NATO, Türkiye, Almanya ve Yunanistan'ın talebi üzerine yasa dışı göç ve göçmen kaçakçılığı ile mücadelede yardım kararı aldı. 

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, 2 gün süren NATO Savunma Bakanları Toplantısı'nın ardından düzenlediği basın toplantısında alınan kararları açıkladı. 

Türkiye, Almanya ve Yunanistan tarafından sunulan NATO'nun sığınmacı krizinde yardım etmesini öngören talebi görüştüklerini belirten Stoltenberg, "NATO'nun sığınmacı ve göç krizinde yardım etmesine karar verdik. Bu, Almanya, Yunanistan ve Türkiye'nin ortak talebi üzerine alındı. Hedef, Ege'deki göçmen kaçakçılığı ve yasa dışı göçü durdurmaya dönük uluslararası mücadelede yer almak" dedi. 

Almanya komutanlığındaki Akdeniz'deki donanmanın, yasa dışı göçle mücadele için Ege'de gözetleme ve AB Sınır Güvenlik Ajansı Frontex'le doğrudan irtibat kurmakla görevlendirileceğini kaydeden Stoltenberg, "Anlaşmanın parçası olarak, Yunan ve Türk silahlı güçleri birbirlerinin kara sularına ve hava sahasına girmeyecek" dedi.

Türkiye, Almanya ve Yunanistan'ın talebine göre, NATO gemileri, Ege Denizi'nde Türkiye ve Yunanistan arasında görev alarak gözetlemede ve yetkilileri bilgilendirmede bulunacak. 

ABD Savunma Bakanı Carter: NATO sığınmacı kriziyle mücadelenin parçası olacak

ABD Savunma Bakanı Ashton Carter ise toplantıda yaptığı konuşmada,  Türkiye, Almanya ve Yunanistan'ın Ege’de NATO imkanlarından faydalanılmasını talep ettiğini söyledi.

NATO'nun, sığınmacı kriziyle mücadele operasyonlarını destekleme ve parçası olma konusunda isteğini ortaya koyduğunu belirten Carter, NATO yetkililerine yasa dışı göç ve göçmen kaçakçılarının önlenmesine yönelik planlama yapmaları emrinin verildiğini, NATO'nun Ege Denizi'nde devriye görevi için hazırlık çalışmaları yapacağını ifade etti.

Stoltenberg, "NATO Daimi Deniz Görev Grubu 2, derhal Ege Denizi'ne doğru harekete geçmeye başlayacak, gözlem yoluyla istihbarat toplamaya ve Türkiye ve Yunanistan'daki sahil güvenlik birimleri ile diğer yetkililere önemli bilgi sağlamaya başlayacak" bilgisini verdi.