KUALA LUMPUR –  Malezya'da geçen yıl "fiili livata" iddiasıyla 5 yıl hapse mahkum edilen muhalif lider Enver İbrahim, cezaevindeki birinci yılını tamamladı.

Enver İbrahim'in eşi ve Halkın Adaleti Partisi Başkanı Wan Azizah, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eşinin hapishanede bir yılını doldurduğunu ve aradan geçen süre zarfında durumunda herhangi bir iyileşmenin olmamasından büyük üzüntü duyduklarını belirtti.

İbrahim'in sağlık sorunları olduğuna işaret eden Wan Azizah, eşinin gerekli tedaviyi görmesi için ilgililer nezdinde bulundukları girişimlerin pek de dikkate alınmadığını söyledi. Wan Azizah, “Enver'in bir an önce tedavi görmesi gerekiyor. Özellikle, omzundaki kronik ağrılar nedeniyle yurt dışında bir tıp merkezinde tedaviye ihtiyacı var. Şu anda ilaç tedavisiyle giderilmeye çalışılıyor ancak bu durum, tansiyonunda ve böbreklerinde başka sorunlara neden oluyor” dedi.

Eşi ilk hapse girdiğinde hücresinde sadece 2 santimetre yüksekliğinde bir döşek olduğuna işaret eden Wan Azizah, sözlerine şöyle devam etti:

"Hücrede başka hiçbir şey yoktu. Şimdi hücreye bir sandalye ve küçük bir masa konulmasına izin verildi. Hapishanede fiziksel hareket olanağı da oldukça sınırlı."

"Hukuk sistemi yara aldı"

Avukatların İbrahim'in hapishaneden çıkarılması ya da cezasında indirime gidilmesi için bazı girişimlerde bulunduğunu anımsatan Wan Azizah, ilgili mahkemelerden herhangi bir olumlu cevap alamadıklarını söyledi.

İleride yapılacak girişimlerden de ümitli olmadığını dile getiren Wan Azizah, "Enver’in suçsuz olduğuna dair Yüksek Mahkeme’ye yaptığımız ilk başvurudan sonra hukuk adamlarının girişimde bulunabileceğini düşünmüştük. Ancak yaşadığımız süreçte yargı sisteminin, mevcut hükümet politikaları dışına çıkmaya cesaret edemediğine tanık olduk ve sistemin kurallarına karşı koyamayacağını anladık" dedi. 

"Malezya’nın tanınırlığını zedeliyor"

Enver İbrahim’i temsil eden "Özgürlük Avukatları" Hukuk Bürosunun Müdürü Eric Paulsen, müvekkillerinin gerekli sağlık hizmetini alamadığını kaydederek, yaşadığı önemli sağlık sorunları nedeniyle ev hapsi talebinde bulunduklarını hatırlattı.

"The Malaysian Insider"da yer alan habere göre, Paulsen, “Enver'in hapsedilmesi, Malezya’nın uluslararası itibarına halel getirmiştir“ dedi.