TRABLUS

Cumhurbaşkanı ve Hükümetin Özel Temsilcisi sıfatıyla Libya'da bulunan AK Parti Ankara Milletvekili Emrullah İşler, Libya'daki çatışma ortamının sona erdirilmesi çağrısında bulundu.

Libya'nın Trablus, Tobruk ve Misrata kentlerinde çeşitli temaslarda bulunan İşler, ziyaretinin son gününde yaptığı açıklamada, "Libya'da diyalog ve müzakereler aracılığıyla çözülebilecek bir siyasi kriz var. Türkiye, diyaloğun devamlılığını temin amacıyla çatışmalara son verilmesi çağrısında bulunuyor. Diyalog sürecinin çok daha kapsamlı bir şekilde yürütülmesini, siyasi anlaşmazlıkların diyalog ve müzakereler yoluyla giderilmesini temenni ediyoruz" dedi.

Türkiye'nin, BM Libya Özel Temsilcisi Bernardino Leon'un çabalarını desteklediğini vurgulayan İşler, Türkiye'nin, diyalog sürecinin devam etmesi için her türlü desteği vermeye hazır olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Sürecin devamlılığı içim çatışmaların durması şart. Libya'ya dış müdahale, ülkeye zarar verir ve diyalog sürecini sekteye uğratır. Dış müdahale kabul edilemez. Uluslararası toplum, bu konuyu iyi bir şekilde irdelemeli."

Türkiye'nin Libya halkının yanında olduğunu ifade eden İşler, insani yardımların süreceğini ve Libya'dan Türkiye'ye getirilen hasta ve yaralıların tedavisinin yapılacağını belirtti.

İşler ayrıca 26 Ekim'de Misrata'ya Türkiye'den uçak seferlerinin başlayacağı, Tobruk ve Kazablanka kentlerine ise gereken güvenlik ve teknik şartların sağlanması durumunda seferlerin düzenleneceğini bildirdi.