BRÜKSEL

AB devlet ve hükümet başkanları, 2030 enerji hedeflerinde uzlaştı.

AB zirvesinde ilk günün ardından basın toplantısı düzenleyen AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, "Sera gazlarının 1990 yılını esas alarak 2030'a dek en az yüzde 40 azaltılması bağlayıcı olacaktır" dedi.

Ab zirvesi ayrıca,  enerji tasarrufunda ve yenilenebilir enerjide 2030'a kadar en az yüzde 27 oranının yakalanması hedefinde mutabık kaldı.

Van Rompuy, AB'de yenilenebilir enerjinin halen yüzde 14 olan payının 2030'a dek ikiye katlanacağını ve enerji tasarrufunda bağlayıcı hedefin 2020'de yeniden gözden geçirilerek yüzde 30'a yükseltilebileceğini söyledi.

Herman Van Rompuy, AB'nin dördüncü bir hedef olarak 2030'da AB üyeleri arasında elektrikte 15 ara bağlantı zorunluluğu getirildiğini belirterek elektrik üretimi 100 megavat olan bir AB üyesinin, 15 megavatı komşu üye ülkelere satabilecek ya da bu miktarda ithal edebilecek iletim altyapısını hazırlayacağını anlattı.

AB daha önce 2020 yılı için karbondioksit salınımını yüzde 20 düşürme, yenilenebilir enerjinin payını yüzde 20'ye yükseltme ve yüzde 20 enerji tasarrufu hedeflerini benimsemişti.

2030 hedefleriyle birlikte AB, aralık başında Lima'da ve gelecek yıl Paris'te toplanacak BM iklim değişikliği konferansları öncesinde elini güçlendirerek ABD ve Çin başta olmak üzere diğer katılımcıları bağlayıcı hedefler belirlemeye zorlamayı hedefliyor.

Bu arada Almanya Başbakanı Angela Merkel, Ukrayna'nın Rusya'dan doğalgaz alabilmek için 2 milyar avro kredi talebini değerlendireceklerini söyledi.

Ukrayna ve Rusya arasında AB'nin arabuluculuk ettiği doğalgaz müzakerelerinde, Kiev yönetiminin mevcut borçları için bu yıl iki taksit halinde Moskova'ya 3,1 milyar dolar ödemesi ve mart sonuna kadar geçerli olacak yeni tarifede, bin metreküpü 385 dolardan ön ödeme yaparak gaz ithal etmesi konusunda mutabakat sağlanmıştı.

AB zirvesinde ayrıca, 1 Kasım'da göreve başlayacak Jean-Claude Juncker başkanlığındaki yeni AB Komisyonu'nda insani yardımlardan ve kriz yönetiminden sorumlu üye olarak görev yapacak Rum Hristos Stilianidis'i Ebola'yla mücadele koordinatörü olarak görevlendirildi.