İSTANBUL

Suriye'nin İdlib kentinde, Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından desteklenen kampanyada aşı olan en az 20 çocuğun hayatını kaybettiği bildirildi.

Muhalifler tarafından kurulan geçici hükümete bağlı Sağlık Bakanlığı kaynaklarından alınan bilgiye göre, İdlib'in çeşitli bölgelerinde yürütülen bir buçuk milyon çocuğu kapsayan UNICEF ve WHO destekli kızamık aşısı kampanyasında, 1 ila 5 yaşlarında en az 20 çocuk, aşı vurulduktan yaklaşık onbeş dakika sonra vefat etti.

Söz konusu ölüm vakalarının nedeninin, laboratuvar sonuçlarıyla açıklığa kavuşturulacağı belirtildi.

Bakanlığın sosyal paylaşım sitesinden yapılan açıklamaya göre, muhaliflerin kontrolündeki İdlib'in Maaret en-Numan ilçesinde sürdürülen kızamık aşısı kampanyasının ikincisinde ölüm ve zehirlenme vakalarıyla karşılaşıldı. Bunun üzerine Bakanlık, aşı kampanyasının durdurulması ve  gerekli sağlık kontrollerinin yapılması yönünde karar aldı.

 Açıklamada, "İdlib'te 30 merkezde yaklaşık 6 bin çocuğa kızamık aşısı yapıldı ve bugüne kadar olumsuz bir vaka yaşanmadı. Ancak bugün aşılamanın yapıldığı bölgede sürpriz gelişme yaşanarak, hayatını kaybedenler oldu. Aşılar, Dünya Sağlık Örgütü'nden alındı" ifadeleri kullanıldı.

Olayın araştırılmak üzere savcılığa sevkedileceği kaydedilen açıklamada, "İlk bulgular, rejim yanlısı kaçakçılar tarafından güvenlik ihlali yapıldığı olasılığını destekliyor. Suriye rejimi, 'Özgür Suriye'nin sağlık sektörünü hedef alıyor ve kafa karışıklığı meydana getirmek istiyor" denildi.

Medyada söz konusu olayda hayatını kaybeden çocukların sayısı hakkında farklı ifadelerin yer aldığı kaydedildi.

UNICEF ve DSÖ üzüntülerini dile getirdi

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Suriye'nin İdlib kentinde kendileri tarafından desteklenen kampanyada aşı olan bazı çocukların ölümünden büyük endişe duyduklarını kaydetti.

UNICEF ve DSÖ'den yapılan ortak yazılı açıklamada, ölümlerin kızamık aşısı kampanyasının yapıldığı yerde gerçekleştiğinin bildirildiği ifade edildi.

Yerel sağlık yetkililerinin önlem olarak bölgedeki aşı kampanyasını durdurduğunun anlaşıldığı belirtilen açıklamada, "UNICEF ve DSÖ, Suriye'nin İdlib bölgesinde birkaç çocuğun ölümüne dair haberlerden büyük endişe duymaktadır. Olayların daha da açıklık kazanmasını bekliyoruz" denildi.

Kızamığın Suriye'deki çocuklar için en önemli tehditlerden biri olduğuna işaret edilen açıklamada, aşı kampanyalarının yüksek derecede bulaşıcı ve bazen de öldürücü olan hastalığa karşı çocukları korumada hayati öneme sahip olduğu kaydedildi.

Suriye'nin İdlib kentinde, UNICEF ve DSÖ tarafından desteklenen kampanyada bugün aşı olan 1 ila 5 yaşlarında en az 20 çocuğun hayatını kaybettiği bildirilmişti.