STRASBOURG - Yeni AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini’nin aynı zamanda AB Komisyonu Başkan Yardımcısı olarak görev yapacağı 28 kişilik komisyonda, 7 başkan yardımcısı olacak.

Hollanda Dışişleri Bakanı Frans Timmermans, kurumlar arası ilişkiler, hukuk devleti ve Temel Haklar Şartı’ndan, Suriye, Irak ve Orta Afrika Cumhuriyeti’ndeki insani sorunlar hakkında farkındalığı artıran AB Komisyonu’nun İnsani Yardım ve Uluslararası İşbirliğinden Sorumlu Üyesi Kristalina Georgieva, bütçe ve insan kaynaklarından, eski Estonya Başbakanı Andrus Ansip, dijital ortak pazardan sorumlu başkan yardımcıları olarak görev yapacak.

Slovenya Başbakanı Alenka Bratusek, enerji birliğinden, eski Letonya Başbakanı Valdis Dombrovskis, avro ve sosyal diyalogdan, eski Finlandiya Başbakanı Jyrki Katainen ise iş, büyüme, yatırım ve rekabetten sorumlu olacak.

AB Komisyonu’ndaki en önemli görevlerden biri olarak görülen “ekonomik işler”, eski Fransa Maliye Bakanı Pierre Moscovici’ye verilmişti. Eski İrlanda Çevre Bakanı Phil Hogan, tarım ve kırsal kalkınma, eski İspanya Tarım Bakanı Miguel Arias Canete, iklim değişikliği ve enerji dosyalarına bakacak.

AB ile Türkiye arasında vize serbestisi sürecinin başlatılmasında çok önemli rol oynayan, AB Komisyonu’nun İçişlerinden Sorumlu Üyesi Cecilia Malmström, AB-ABD arasında yürütülen serbest ticaret anlaşması pazarlıklarını da kapsayan ticaretten sorumlu isim olarak görev yapacak.

Macaristan Dışişleri Bakanı Tibor Navracsics, eğitim ve kültür, Yunanistan Savunma Bakanı Dimitris Avramopoulos, göç ve içişleri, Danimarka Ekonomi Bakanı Margrethe Vestager, rekabet, Malta Turizm Bakanı Karmenu Vella, çevre, denizcilik ve balıkçılık, Polonya Kalkınma Bakanı Elzbieta Bienkowska, iç pazar ve sanayi dosyasına bakacak.

Mevcut komisyonda tüketici işlerinden sorumlu Hırvat Neven Mimica, uluslararası işbirliği ve kalkınmadan, enerjiden sorumlu Alman Günther Öttinger, dijital ekonomi ve toplum ile kurumlar arası ilişkilerden sorumlu Slovak Maros Sefcovic ise ulaştırma ve uzayla ilgilenecek.

Juncker’in görevlendirmesi çerçevesinde eski Çek Cumhuriyeti Bölgesel Kalkınma Bakanı Vera Jourova, adalet, tüketiciler ve cinsiyet eşitliği, eski Litvanya Sağlık Bakanı Vytenis Andriukaitis, sağlık ve gıda güvenliğinden sorumlu olacak. Eski Lordlar Kamarası Başkanı İngiliz Lord Jonathan Hill ise mali istikrar, mali hizmetler ve sermaye piyasalarından sorumlu isim olacak.

Juncker, Avrupa Parlamentosu üyeleri Belçikalı Marianne Thyssen’i istihdam ve sosyal işler, Rum Christos Stylianides’i insani yardım ve kriz yönetiminden sorumlu olarak görevlendirdi. Portekiz’den Carlos Moedas, araştırma, bilim ve inovasyon, Romanya’dan Corina Cretu’ya ise bölgesel politika dosyaları verildi.