GAZZE - Yağmur yağdığında, kanalizasyon şebekesinin onarılamaması ve altyapı yetersizliği dolayısıyla caddelerin sular altında kalabileceği ve böylece salgın hastalıkların baş göstereceği, ayrıca evsizlerin sığınacak yer bulamamasıyla da "insanlık dramının" yaşanabileceği ifade edildi.

AA muhabirine konuşan Gazze Su ve Kanalizasyon İdaresi Müdürü Sadeddin el-Atbaş, "İsrail'in son saldırılarında, Gazze'de her şey yıkıldı. Altyapı, kanalizasyon şebekesi kışa hazır değil. Bu durum da büyük bir felakete yol açabilir. Bu yıl kış çok zor geçeceğe benziyor" dedi.

Geçen yıl Ortadoğu'da etkili olan "Alexa" Fırtınası nedeniyle sel yaşandığını, onlarca evin su atında kaldığını hatırlatan Atbaş, "Saldırılar nedeniyle yıkılan altyapı en kısa zamanda onarılmazsa, bu yıl geçen yıldan daha kötü sonuçlara yol açacak. Kanalizasyon suları, yağmurlarla karışarak sokak ve caddeleri sular altında bırakacak. Kirli sular, bir çok hastalığa neden olabilir" diye konuştu.

Belediyenin çalışmalarına da değinen Atbaş "Belediye, yağmur sularının taşmasını önlemek için tamamen yıkılmayan bazı kanalizasyon şebekelerini temizledi. Abluka nedeniyle elimizdeki imkanlar son derece kısıtlı. İsrail, Gazze'deki altyapının onarılması için gerekli malzemelerin girişine izin vermiyor" ifadelerini kullandı.

İsrail'in saldırılarında yerle bir olan Şucaiyye Mahallesi'nin soğuk ve yağışlı havalardan en çok etkilenecek bölgelerden biri olacağına dikkati çeken Atbaş, yağmur sularının kanalizasyon suları ile karışarak taşkınlara yol açabileceğine işaret etti.

Öte yandan Gazze Sivil Savunma İdaresi Genel Müdürü Said es-Suudi, altyapı yetersizliğinin yanında, yıkılan binaların enkazlarına ait kum, demir ve taşların yağmur sularıyla karışması sonucu kötü sonuçlar ortaya çıkacağını ifade etti.

Sivil Savunma İdaresi'nin İsrail'in saldırılarında büyük zarar gördüğünü dile getiren Suudi, 4 aracın kullanılamaz hale geldiğini, bir ambulansın tamamen parçalandığını, bazı araçların da kısmen zarar gördüğünü belirterek, insani felaketin üstesinden gelmek için ekipmanlarının yetersiz olduğunu söyledi.

İsrail'in 51 gün süren saldırılarında 2 bin 158 kişi hayatını kaybetti, 11 binden fazla kişi de yaralandı. Saldırılarda 17 bin 200 ev, 73 cami ve 24 okul tamamen yıkıldı, altyapı yerle bir oldu.