ERBİL - Oylama öncesinde parlamentoya gelen Peşmerge Bakanı Mustafa Seyid Kadir, milletvekillerine bilgi verecek.

AA muhabirine konuşan Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Meclis Grup Başkanı Ümit Hoşnav, IKBY Başkanı Mesut Barzani'nin talebi üzerine parlamentonun konuyu gündemine aldığını belirtti.

Meclisin "Kürdistan bölgesi vatandaşı Peşmergeler için karar alacağını" aktaran Hoşnav, "Eğer Suriyeli Peşmergeler gidecek olsaydı parlamentonun kararına gerek olmayacaktı. Kobani’ye gidecek Peşmergeler, özel eğitilmiş ve modern silahları kullanacak birliklerden seçilecek" dedi.

Kobani'ye gidecek peşmergelerin, daha çok Suriye'deki Kürtçe'ye yakın lehçe kullanan Duhok bölgesinden seçilmesi bekleniyor. Özel eğitim alan ve bölgede terör örgütü IŞİD'e karşı başarılar elde eden "Zerevani" ve anti terör birliklerinden Peşmergelerin, Kobani'ye gönderileceği belirtiliyor.

"Siyasi olarak kabul edildi" 

Suriye Demokratik Birlik Partisi (PYD) Eşbaşkanı Salih Müslim de AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Peşmergenin Kobaniye gitme konusu siyasi olarak kabul edildi. Detayları YPG ve Peşmerge görüşüyor" dedi.

Öte yandan Peşmerge Bakanlığı Sözcüsü Cabbar Yaver, hükümetin resmi sitesine yaptığı açıklamada, "Irak Anayasası'nın 121. Maddesi'nin 5. Fıkrası'na göre Peşmerge güçleri, Irak savunma sisteminin bir parçasıdır. Ancak Irak Savunma Bakanlığına bağlı değildir. Peşmerge, sadece Bölge Başkanı Barzani'nin emriyle hareket eder. Bu mesele şu ana kadar Bağdat ile Erbil yönetimi arasında netliğe kavuşturulmadı. Yeni Irak hükümetinin bu sorunu da çözüme kavuşturacağına inanıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.