TAHRAN

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, İran heyetinin, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi ile Almanya’dan oluşan "5+1 grubu" arasında sürdürdüğü nükleer müzakerelerde ele alınan konuların tamamında, ülkenin dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’in talimatları doğrultusunda hareket edeceğini söyledi.

İran Meclisi Haber Ajansı'na (ICANA) müzakerelere ilişkin açıklamalarda bulunan Zarif, dini lider Hamaney’in, Batılıların İran'ın nükleer programıyla ilgili bilim adamlarıyla mülakat talebine izin vermeyeceği yönündeki açıklamalarını hatırlatarak, "Rejimin tüm unsurlarının temel ilkesi, dini liderin talimatları doğrultusunda hareket etmektir" dedi.

ABD yönetimi tarafından yapılan "İran'ın bilim adamlarıyla mülakata izin verdiği" yönündeki açıklamaların sorulması üzerine Zarif, "Onlar istediklerini söyleyebilirler, zira söz konusu ülke yetkilileri, geçtiğimiz yıllar boyunca farklı iddialar ortaya attılar. Ancak İranlı müzakere heyeti müzakere konularının tamamında dini liderin talimatları doğrultusunda hareket edecektir” şeklinde konuştu.

"Bilim adamlarıyla mülakatın nükleer müzakerelerin özüyle bir ilgisi yok” diyen Zarif, kendilerinden önceki hükümet döneminde Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) yetkililerinin İranlı uzmanlarla mülakatına izin verildiğini aktararak, “Tabii bu yeni bir konu değil. Yaklaşık 10 yıldır bu gibi talep ve öne sürülen bazı bahaneleri çözmek için farklı girişimlerde bulunduk. Hatta önceki hükümet döneminde UAEA yetkililerinin İranlı nükleer bilim adamları ile mülakatlarına izin verildi. Bu dönemde birçok İranlı ile mülakat yaptılar hatta ilgili kurum ve merkezlerde denetlemede bulundular. Hiçbir şüpheli duruma rastlanmadı ve bu da Batının bahane peşinde olduğunun bir göstergesidir” şeklinde konuştu.

İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, geçen hafta yaptığı bir konuşmada, "ülkenin bilim adamlarının sorgulanmasına ve kimliklerinin ifşa edilmesine izin vermeyeceğini" söylemişti.