SERİPUL - Afganistan Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı General Abdürreşit Dostum, bir aydır süren Taliban ve DAEŞ'e yönelik operasyonlar kapsamında kuzey vilayetlerinden Seripul'u ziyaret etti.

Binlerce asker ve polis ve motosikletli ekiplerin görev aldığı operasyonu komuta eden Özbek asıllı general Dostum, günün ilk ışıklarıyla Şibirgan kentinden Seripul'a yola çıktı. Ağır silahlarla donatılan yüzlerce araçlı konvoy, asfalt yolun olmadığı Seripul'un kırsal kesimine patika yoldan ve derenin içinden geçerek ulaşmaya çalıştı.

Arazinin engebeli oluşu nedeniyle konvoyda bulunan araçlar zorluk yaşadı. General Abdürreşit Dostum'un konvoyuna helikopterler de havadan eşlik etti.

Güzergah boyunca kendisini selamlayan vatandaşlarla sohbet eden Afgan lider, zaman zaman zırhlı aracından çıkarak halka operasyon hakkında bilgi verdi.

General Dostum, "Sizin huzur içerisinde yaşamanız için ben de askerlerle cepheye gidiyorum. Nasıl ki Faryab'ı, Keysar'ı ve diğer kentleri, Taliban ve DAEŞ'ten temizlediysem aynı şekilde Seripul'u da temizleyeceğim" ifadelerini kullandı.

Seripul kentinin girişinde kendisini karşılayan kalabalıkla sohbeti sırasında gençliğinden itibaren ülkesinin huzuru için savaştığını anlatan General Dostum, şu anda da Afganistan için büyük bir tehlike arz eden DAEŞ ile mücadele edeceğini söyledi.

Dostum, "DAEŞ terör örgütünün Kuzey Afganistan'ı istikrarsız hale getirme gayretine, gençlerimiz için sorun yaratmasına, okulları yakıp yıkmasına izin vermeyeceğim. Daha önceki yıllarda da hükümet karşıtı silahlı gruplara karşı mücadele etmiştim. Şimdilerde DAEŞ, asker ve polisimizi ele geçirdiğinde öldürmeyi bırak, derisini yüzüyor. Bu gerçeği size anlattım. Çünkü zulümleriyle halkı korkutmaya çaba harcıyorlar. Lakin buna izin vermeyeceğiz, bu ülkenin sahipleri var ve halkı savunacaktır. General Dostum yaşadıkça teröristler Afganistan'da hareket edemeyecekler" diye konuştu.

Başkent Kabil'de yaşanan ve onlarca kişinin hayatını kaybettiği, yüzlerce kişinin de yaralandığı son terör saldırılarında Pakistan gizli servisi ISI'nın parmağı bulunduğunu iddia eden Dostum, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Pakistan'ın bu adımları kabul edilebilir değil. İslamabad'ın teröre destek verdiğini artık tüm dünya tarafından biliniyor. Afganistan'da kimi biçareler, Taliban liderinin mektubuyla vali ve kaymakam olarak atandığını düşünüyordu. Halbuki bilmiyorlardı ki bu adam, iki yıl önce Pakistan tarafından orada öldürüldü. Hala Ömer'in yaşadığını düşünenler var. Aslında bu kişiler, Pakistan gizli servisi tarafından atanıyordu. Operasyon yaptığımız Faryab vilayetinde şu ana kadar binin üzerinde Taliban üyesi teslim oldu.

Taliban'ı uyarıyorum, devletin şefkatine sığının, yoksa başınıza neler geleceğini biliyorsunuz. Gelin, devlete teslim olun, hatta bulunduğunuz bölgelerde Afgan güvenlik ordusu çatısı altında güvenliği siz sağlayın ve size maaş verelim. Biz Taliban ile savaşmak istemiyoruz ama şehirlerimize saldırınca kendileriyle mücadele etmek durumunda kalıyoruz."

 Konuşması vatandaşlar tarafından sloganlarla kesilen Afgan lider, bulunduğu zırhlı aracın üzerine çıkan bir gencin şiir okuduktan sonra anne ve babasından izin aldığını, cepheye gitmek istediğini söylemesi üzerine "Sen cepheye gitmek yerine önce eğitimini tamamla" dedi.

Afgan gence, Anadolu Ajansı (AA) ekibini göstererek, "Türkler de burada, seni Türkiye'ye göndereyim, orada eğitim al" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin katkılarıyla yapılan okulun öğrencileri ile sohbet etti

 Yol boyunca halk tarafından sevgi gösterileri ile karşılanan Dostum, güzergah üzerindeki, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı'nın (TİKA) katkılarıyla yapılan Seripul Hatip Abadi Lisesi'ni ziyaret etti.

Öğrenciler ile bir araya gelen Dostum, zırhlı aracının üzerinde kız ve erkek öğrencilerle hatıra fotoğrafı çektirdi. General Dostum, çocuklara hurma dağıttıktan sonra yoluna devam etti.

İlk olarak Faryab vilayetinden başlayan General Dostum'un hali hazırda bulunduğu Seripul'dan sonraki adımı ise Şibirgan ve Tacikistan sınırındaki Kunduz vilayeti olacak.