LONDRA

İngiltere Başbakanı David Cameron, ülkesinde geçen hafta yapılan referandumdan çıkan "Brexit" kararının ardından bugün Brüksel'de Avrupa Birliği (AB) liderleriyle bir araya gelecek.

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker'in bulunacağı akşam yemeğine katılacak Cameron'ın, 27 AB üyesi ülkenin yarın kahvaltıda yapacağı görüşmelerde ise yer alması beklenmiyor. 

İngiliz hükümetinin, AB'den çıkma sürecini başlatacak Lizbon Antlaşması'nın 50. maddesini yeni başbakan göreve gelene kadar devreye sokması beklenmiyor. Avrupalı yetkililer ise 50. maddenin bir an önce işleme konulması çağrısında bulunuyor.

Muhafazakar Parti'de yeni lider arayışı

Bu arada, "Brexit" kararının ardından lideri olduğu Muhafazakar Parti'nin ekim ayındaki kongresinde görevinden ayrılacağını açıklayan Cameron'ın yerine geçebilecek adaylar yavaş yavaş belli oluyor. Sağlık Bakanı Jeremy Hunt, aday olmayı değerlendirdiğini açıklarken eski Savunma Bakanı Liam Fox'un da aday olabileceği belirtiliyor.

Maliye Bakanı Geogre Osborne ise "Partimin şu an birlik için ihtiyaç duyduğu isim ben değilim" diyerek genel başkanlık için aday olmayacağının sinyalini verdi.

İşçi Partisi'nde liderlik mücadelesi

Öte yandan, Brexit kararının ardından parti içi muhalefetin hedefi haline gelen İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn ile ilgili bugün güvenoyu yoklaması yapılması bekleniyor.

Ülkesinin AB'de kalması için yeterli desteği vermemekle eleştirilen Corbyn'in güvenoyu alamaması halinde liderliği bırakmayacağı basına yansıyor. 67 yaşındaki Jeremy Corbyn'e dün parlamento önünde toplanan binlerce kişi destek vermişti.