KİEV – Ukrayna'nın doğusunda hükümet güçleri ile Rusya yanlısı ayrılıkçılar arasında silahlı çatışmaların devam etmesi nedeniyle bir taraftan iç savaş, diğer taraftan ekonomik zorluklarla boğuşan ülke, Başbakan Arseniy Yatsenyuk'un istifa ettiğini açıklaması üzerine, hükümet krizi ile karşı karşıya.

Devlet bütçesi ve vergi yasasında değişikliklerin yapılmasına ilişkin düzenlemeler bir kez daha parlamentoda destek görmezken, parlamentonun çalışmalarına 12 Ağustos'a kadar ara verildi.

Parlamentonun, yasalar gereği 10 gün içerisinde Başbakan Yatsenyuk'un istifasını değerlendirmesi gerekiyor. Bu nedenle parlamentonun olağanüstü toplanabileceği belirtiliyor.

Parlamentoda, devlet bütçesi ve vergi yasasında bazı değişikliklerin yapılmasına ilişkin görüşmelerin çıkmaza girmesi nedeniyle, ordu için maddi kaynağa ihtiyaç duyan Yatsenyuk, Demokrasi İçin Reformlar İttifakı (UDAR) ve Tüm Ukraynalıların Özgürlük Birliği'nin (Svoboda)  de koalisyondan çekilmesi üzerine istifasını sunmuştu.

Yatsenyuk, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, “Bugün sunulan yasalar oylanmadı ve askere, polise, doktora, öğretmene maaş ödemek, silah satın almak, askeri araçların yakıt ikmali için para yok, kıştan çıkabilmek için ülkenin doğalgaz depolarını doldurmak ve nihayetinde Rus doğalgazına bağımlılıktan kurtulmak için oylamaya sunulan yasaların oylanmaması kabul edilemez. Koalisyonun düşmesi ve hükümet tarafından sunulan inisiyatiflerin engellenmesinden dolayı istifa ediyorum” ifadesini kullanmıştı.

Başbakan Yatsenyuk'un istifa etmesi üzerine Parlamento Başkanu Aleksandr Turçinov'a bir mektup gönderen Devlet Başkanı Petro Poroşenko, hükümetin çalışmalarına devam etmesi gerektiğini belirtmişti. Poroşenko, parlamentoda yasa değişikliklerinin yeniden ele alınması gerektiğini kaydederek, hükümet ve tüm milletvekillerini ortak çalışmaya davet etmişti.

Bu arada, Bakanlar Kurulu kararıyla geçici olarak Başbakanlık görevini üstlenen Başbakan Yardımcısı Vladimir Groysman, parlamentoyu, hükümet tarafından sunulan yasa değişikliklerini yeniden ele almaya çağırmıştı.