PEKİN

Türkiye'yi temsilen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun katıldığı toplantıda, 13 bölge ülkesi ile süreci destekleyen ülkelerden temsilciler, bölgesel ve uluslararası kuruluşlar yer alıyor.

Toplantının açılışında konuşan Çin Başbakanı Li Kıçiang, ülkesinin gelecek 3 üç yılda Afganistan'a 1,5 milyar yüen (yaklaşık 244 milyon ABD doları) bağış yapacağını söyledi.

Çin'in, Afganistan'da gelecek 5 yıl içinde toplumun her kesiminden 3 bin kişiye eğitim vereceğini kaydeden Li, bu ülkeye ayrıca 500 eğitim bursu sağlayacaklarını dile getirdi.

"Bu forum, Afganistan'ın yeniden inşa edilmesi konusunda somut taahhütler üzerinde odaklanmalı" ifadesini kullanan Li, Pekin yönetiminin Afganistan'da altyapı, inşaat, mineral kaynakları koruma gibi alanlarda işbirliğini güçlendireceği vaadinde bulundu.

Li, Afganistan'ın egemenlik, bağımsızlık ve toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesi gerektiğini anlatarak, uluslararası topluma bu ülkeye ekonomik istikrarının sağlanması yolunda yardım etme çağrısı yaptı.

Çin Başbakanı Li, "Afganistan halkının seçimlerine saygı duyulması ve uluslararası toplumun bu ülkenin tekrar kalkınması yolunda desteğini güçlendirmesi gerektiğini" kaydetti.

Diğer yandan Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani Ahmedzay açılışta, Türkiye'ye ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkürlerini iletti.

-''Bölgesel sorunlar bölgesel yaklaşımlar gerektirir''-

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Çin'e, böyle bir organizasyona ev sahipliği yaptığı için teşekkür etti.

Afganistan sürecinde bölgesel bir platform kurulmasının önemini vurgulayan Çavuşoğlu, "Bölgesel sorunlar bölgesel yaklaşımlar gerektirir. Bu çerçevede İstanbul süreci buna en büyük yanıtlardan biridir" dedi.

Çavuşoğlu, güven artırıcı önlemlerin en önemli hususlardan olduğuna dikkati çekerek, uluslararası kuruluşlarla bir sinerji oluşturulması gerektiğini söyledi.

Pek çok önemli etkinliğin yapıldığını ancak daha fazla ilgi gösterilmesi gerektiğini belirten Çavuşoğlu, ''Güven artırıcı önlemlere geniş destek verilmesi gerekir. Türkiye'nin terörle mücadele hususunda güven artırıcı önlemlere desteğini sürmektedir'' dedi.

Terörizm, uyuşturucu ile mücadele gibi konuların sınırları aşan hususlar olduğuna dikkati çeken Çavuşoğlu, bu zorluklara karşı koordineli bir şekilde çaba gösterilmesi gerektiğini söyledi.

Çavuşoğlu, bu konularla ancak koordineli bir şekilde hareket edilirse başarı sağlanacağını dile getirdi.

-"Afganistan tarihi açıdan kritik bir dönemeçte"-

"Afganistan tarihi açıdan kritik bir dönemeçte" değerlendirmesinde bulunan Çavuşoğlu, bu ülkenin önemli bir siyasi dönüşüm sürecinden geçtiğini ve birlik hükümetinin kurulmasının kendilerini umutlandırdığını ifade etti.

Afganistan'ın kapasitesini geliştirerek, komşularla işbirliği yapması gerektiğini anlatan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Türkiye olarak Afganistan'ın yanında durmaya devam edeceğiz. Bunu Kabil'e gidince de söyledik. Cumhurbaşkanımız da söyledi" diye konuştu.

Çavuşoğlu, "Türkçe konuşan ülkelerle ve kendi adımıza Afganistan ile dayanışmayı yineliyoruz" dedi.

Türkiye'nin Türkçe Konuşan Ülkeler  Konseyi'nin Başkanı olduğunu hatırlatan Çavuşoğlu, "Azerbaycan, Kazakistan ve Kırgızistan dışişleri bakanları adına Afganistan ile işbirliğimizin altını çiziyoruz" yorumunda bulundu.

Türkiye'nin liderliğinde 2 Kasım 2011'de Afganistan odaklı bölgesel işbirliğini geliştirilerek, Afganistan ve bölgesinde kalıcı istikrara katkı sağlamak amacıyla düzenlenen "Afganistan İçin İstanbul Konferansı"nın eşbaşkanlığını Afganistan ve Çin Halk Cumhuriyeti yürütecek.

Sürecin başlamasının ardından İstanbul konferansı ilk kez Çin'in ev sahipliğinde gerçekleşiyor.