WASHINGTON

ABD Başkanı Barack Obama, tasarıyı imzalamasının ardından yaptığı yazılı açıklamada, yasanın, ABD yönetiminin yaptırımlara yönelik, müttefikleri ve ortaklarıyla sahadaki gelişmeleri dikkatlice izleyen politikasında bir değişikliğe işaret etmediğini kaydetti. Obama, açıklamasında “ABD yönetimi şu anda bu yasa altında yaptırımlar uygulama niyetinde değil, ancak bu yasa, eğer şartlar gerekli kılarsa yönetime ilave yetkiler veriyor” ifadesine yer verdi.

Beyaz Saray yönetiminin, Ukrayna’daki gelişmelere karşılık vermek ve Rusya’nın eylemleri doğrultusunda yaptırımlarını gözden geçirmek ve düzenlemek için Avrupa’daki müttefikleri ve ortaklarıyla yakından çalışmayı sürdüreceğini belirten Obama, Kırım’ı ilhak girişimini sona erdirmesi, Ukrayna’nın doğusundaki ayrılıkçılara desteğini durdurması ve Minsk anlaşmalarında imza altına aldığı yükümlülükleri yerine getirmesi için Rusya'ya çağrısını yineledi.

ABD Kongresi’nde hem Demokrat hem de Cumhuriyetçi üyeler, Moskova’ya yeni yaptırımların uygulanmasına yönelik tasarıyı onaylaması için Obama'yı baskı altında tutuyordu.

Söz konusu tasarı, Başkan Obama’ya tanksavar silahları, topçu radarı ve taktiksel insansız keşif hava araçları dahil Ukrayna’ya öldürücü ve öldürücü olmayan nitelikte yardımlar sağlanması için yetki veriyor ve maliyetin karşılanması için de iki yılı kapsayacak şekilde 350 milyon dolarlık bütçe ayırıyor.

Tasarının Rusya’ya yeni yaptırımlar ayağı ise Rusya Federasyonu’nu temsil eden yetkililere, silah ve savunma şirketleri dahil Moskova’daki hükümetin kontrolündeki şirketler ile bu şirketlere yardım sağlayan birey ve kurumlara karşı yaptırımlar uygulanmasını içeriyor.

Tasarı, Demokratlar ve Cumhuriyetçiler arasında bölünmüş Kongre’de her iki partinin oybirliğiyle geçen ender örneklerden biri olarak dikkati çekiyor.