WASHINGTON

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, günlük basın toplantısında Suriye’deki gelişmelerle ilgili "A planı" olarak tanımladığı diplomatik görüşmelerin ABD’nin önceliği olduğunu söyledi.

Suriye’de Rus uçakları, Esed güçleri ve Hizbullah’ın kuşatma altında tuttuğu Halep’i işaret eden Toner, "Suriye’de olağanüstü insani durumu göz önünde bulundurarak bizim her zaman gözden geçirdiğimiz farklı seçeneklerimiz var" ifadesini kullandı. 

Rusya’nın ve rejimin saldırılarından dolayı Halep’i terk etmek zorunda kalarak Türkiye sınırına doğru yönelen Suriyeli sivillerin hatırlatılarak "Türkiye bu insanlara sınırlarını açmalı mı" sorusu üzerine Toner, şunları kaydetti:

"Türkiye, çok cömert bir şekilde yaşanan bu inanılmaz mülteci akınına cevap veriyor. Bugüne kadar yaklaşık 3 milyon kişiyi kabul ettiler. ABD olarak Türkiye’nin desteği, misafirperverliğinden memnunuz. Türkiye'nin aynı seviyede misafirperverliğini ve desteğini Suriyeliler’e sunmaya devam etmesini umuyoruz."

"Türkiye'nin kaygılarını anlıyoruz"

Toner, bir soru üzerine, "PKK’yı bir terör organizasyonu olarak görmeye devam ediyoruz fakat YPG’nin Suriye’de DAEŞ’e karşı yoğunlaştığını biliyoruz ve onların bu çabasını destekliyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, ABD’nin bölgede taraflar arasında ayırımı yapamadığını ve "Bunları tanıyamadığınız için bölge kan revan içinde" sözlerinin hatırlatılması üzerine Toner, "Biz ortak ve müttefikiz, Türk yetkililerle çok derin ve ciddi görüşmeler yapıldı. PKK’dan kaynaklanan kaygılarını anlıyoruz ve açıkca YPG’den. YPG konusunda aynı görüşü paylaşmıyoruz" diye konuştu.

PKK’ya, bir an önce Türkiye’de gerçekleştirdiği saldırıları sona erdirmesi çağrısında bulunan Toner, "Türk yetkililerinin PKK’nın saldırılarına cevap verme sorumlulukları var. Bizim umudumuz, isteğimiz, tansiyonun sona ermesi ve tekrar pazarlık masasına dönülmesi” dedi.