Çocukluk da cinsellikle ilgili kavram oluşmadan kardeşiyle ve arkadaşlarıyla olan farkları merak etmeye başlar. Yürümeye başladığı dönem ilgi başlar. Bir yaşında itibaren çocuk cinsel organıyla oynayarak haz duygusunu keşfeder
Eğer çocuk geliştirici bir aile içinde yaşıyorsa soruları tepkiyle değil ilgiyle karşılanıyorsa bedensel farklılıkları anne veya babasına soracaktır. Aile kısa, net ve onun kelimeleriyle anlaşılır bir cevap vermelidir. "Sus bakim öyle şeyler konuşma, ayıp ağzına biber sürerim" veya gülümsemeler gibi davranışlar çocuğun ilgisini, merakını daha da arttıracak, konuya daha çok yoğunlaşacaktır. Tam tersi konuya olduğundan fazla önemle detaylara girilmesi onda uyarım nedeni olabilir. Oldukça yalın, sıradan açık, onun anlayacağı dilden, net ve basit bir dille konu detaylara girmeden anlatılmalıdır. Asıl olan anne ve baba her zamanki doğal halini değiştirmeden konuyu anlatabilmelidir "Leylekler getirdi, lahanadan çıktı çingeneler getirdi" gibi şakayla karışık cevaplar inandırıcı olmaktan uzaklaşır. Bazı anneler babalar çocuk hiç soru sormuyor derler aslında buna neden olan kendi davranışları olduğunu anlayamayabilirler.
Çocuk 4-5 yaşlarında cinsel kimliğinin farkına varmaya başlar. 7-8 yaşlarında çocuk cinselliği ailesiyle genel olarak konuşacak durumdadır. Kız “çocuk bebek nasıl oluyor?” diye sorarken erkek çocuk “cinsel ilişki nasıl oluyor?“ diye sorabiliyor.
Günümüzde İnternet in yaygınlığı her an ellerinin altında olması farkındalığı oldukça arttırmıştır. İnternet ten dolayı görsel uyarım çocukların son yıllarda 2-3 yıl daha erken ergenliğe girdiği gözlemlenmektedir. Gelişmiş ülkelerde ergen hamileliği % 3 leri aşmıştır.
Babanın rolü
Çocuk anne şefkatini sevgisini sorgulamaz çünkü anne doğduğu andan itibaren hep onun bir parçası gibidir. 
Özellikle Baba-Oğul, Baba-Kız iletişimin rolü oldukça fazladır. Ailede babaların rolü; ergenlik dönemlerinde babasıyla sağlıklı iletişim kuramayan  kız çocuklarının cinsel doyumsuzluk ya da cinsel problemlerle daha sık karşılaşma eğilimleri artmaktadır. İleriki yaşamlarında gözlemlenebilen seks bağımlısı kızların baba ile olan sağlıksız iletişiminin etkisi görülebilir. Kız çocuklarının gençlik dönemlerinde kendinden oldukça büyük erkeklere ilgisi baba sevgisinin yetersizliğindendir. Aynı şekilde Anne şefkati göremeyen veya annesini çocukken kaybetmiş erkek çocukları kendilerinden daha yaşlı kadınlarla evlilik yaptığı gözlenir. Suça şiddete karışmış erkek çocuklarının baba ile sorunlu olduğu sık gözlenir. Baba erkek çocukla, anne kız çocukla cinselliği daha rahat konuşsa bilse de, hem anne, hem baba çocuklarının hepsiyle her şeyi rahat konuşabilmelidir. Öncelikle neyi nasıl konuşacağını iletişim becerilerini artırmaları gerekir. Günümüzde en sık rastlanan konu çocuğun fizyolojik ihtiyaçlarını karşılamakla yetinilmesidir. Anne baba öncelikle çocuğuyla olan iletişimin nasıl olması gerektiği konusunda kendisi araştırıp öğrenmeli sormalı danışmalı. 
Diğer bir önemli konu kız çocuğu kız gibi giydirilmeli ve erkek çocuğu da erkek çocuk gibi. Erkek çocuk özlemiyle erkek gibi davranılan kız çocuğunun erkeksi davranışları olmaya başlarken, erkek çocuğa da kız gibi davranılması ileride cinsel sapmaların nedeni olabilir. 
Kız çocukları daha konuşkan iletişime açık ve romantik iken, erkek çocukları daha az konuşup daha çok eyleme geçen iletişim de daha ketum daha geç konuşmaya başlayan romantizmden çok erotizme yönelik genetik yapıları vardır. Ailelerde annelerin iletişime açık halleri süreci yönetme yeteneği verir. En son babaların duyması ona duyurulmak istenilmemesindendir. Çünkü “o kesin, net ve sert davranabilir sonuç kötü olabilir” kaygısını anneler hep hissederler. Evde oluşan tüm problemleri çoğunlukla önce anneler duyar. 
Aile de var olmak önemli 
“Her şeyin başı ailedir” dedik her zaman. Ailede var olabilmiş sevilmiş sayılmış umursanmış kendini rahatlıkla ifade edebilmiş utanca boğulmamış, suçlanmamış ve eleştirilmemiş çocuklar bedensel, ruhsal duygusal ve sosyal olarak sağlıklı birer birey olarak yetişirler. Cinsellik sadece erotizm değildir. Çünkü cinselliğin duygusal sosyal ve ruhsal boyutu da vardır. Bedensel, ruhsal ve sosyal yönden sağlıklı gelişmiş aile bireylerinin cinsel yaşamları da sağlıklı olacaktır.
Kendisini dinleyen iletişim içinde kalan anne babalar çocuklar için ayrı bir önemi vardır.
Yetişkinlik dönemi cinsel yaşamda karşılaşılan sorunların çoğunda çocukluk döneminde maruz kalınan yanlış etkilenmeler vardır.