ANKARA 

Türk Silahlı Kuvvetlerinin envanterine giren Atak Taarruz Helikopteri ve Milli Piyade Tüfeği (MPT 76), performanslarıyla göz doldururken birçok ülkenin de ilgisini çekiyor.

Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) Kırıkkale Silah Fabrikası'nda üretilen Türkiye'nin ilk yerli Milli Piyade Tüfeği, yapılan ilk sevkıyatının ardından bazı komando birlikleri ve özel kuvvetlere deneme amaçlı dağıtıldı.

Birliklerde yapılan binlerce atış sonrasında tüfeklerle ilgili geri bildirimler de alınmaya başlandı.

Kullanıcılarından geçer not alan tüfek, hem sağ elini hem de sol elini kullananlara uygun olarak tasarlandı. Piyade tüfekleri arasında en hafif olma özelliğine sahip MPT 76, aralarında kum, toz, çamurun da bulunduğu 36 ayrı testten başarıyla geçti. 

Milli Piyade Tüfeği'nin üretiminin ardından gelecek yıl tüm komando birliklerine dağıtılması planlanıyor. Piyade tüfeğinin en moderni olma özelliğini taşıyan MPT-76'ya dost ve müttefik ülkelerden de yakın ilgi gösteriliyor.

Atak Taarruz Helikopteri

Kara Kuvvetleri Komutanlığının envanterine yeni giren Atak Taarruz Helikopteri de performansıyla göz dolduruyor.

Son olarak katıldığı Ateş Serbest - 2014 faaliyetinde hedefleri vuran ve komuta kademesinden büyük alkış alan helikopter, milli imkanlarla üretilmesi bakımından da ayrı önem taşıyor.

Top ve roketin yanı sıra akıllı füzeleri de atma kabiliyetine sahip Atak'ın işletim sistemi de Türk mühendislerince geliştirildi.

Atak Taarruz Helikopteri'ni almak isteyen bazı ülkelerle de görüşmeler sürüyor. Atak'ı, kendi envanterlerine almak isteyen birçok ülkeyle görüşmeler devam ediyor.

Klasmanında ayrı bir yeri olan Atak'ın üretimiyle ilgili proje 1996'da başladı. İlk uçuşunun 2011'de gerçekleştirilen Atak Taarruz Helikopteri, Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine yeni katıldı.