ANKARA

Gök bilimciler, uzayda yaşamın temel taşı kabul edilen organik moleküllere rastladı.

Massachusetts'teki Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi'nden Karin Oberg, Dünya'dan 450 ışık yılı uzaklıktaki Taurus takımyıldızında yer alan "MWC 480" adlı yıldızın çevresindeki toz ve gaz bulutunda yaşamın yapı taşlarını oluşturan kimyasal maddeler bulduklarını söyledi. 

Oberg, bulunan organik molekülleri hidrojen siyanür (HCN), metil siyanür (CH3CN) ve siyanoasetilen (HC3N) olarak sıraladı. 

Hidrojen siyanüre başka yıldız sistemlerinde de rastladıklarını belirten Oberg, daha karmaşık olan diğer iki molekülü uzayda ilk kez  gördüklerini kaydetti. 

Yaklaşık 1 milyon yaşındaki yıldızın Güneş'in 1,8 katı kütleye sahip olduğu belirlendi. Yıldızın kütlesinin yüzde 20'sini çevresindeki toz ve gaz bulutu oluşturuyor. 

Oberg, "Güneş sistemimizin, sahip olduğu gezegenler ve su içermesi açısından uzayda tek olmadığını biliyorduk. Şimdi organik kimya açısından da benzerleri olduğunu öğrendik. Henüz genç bir yıldızken Güneş'te de aynı kimyasal tepkimeler meydana gelmişti. Dünya'da yaşamı başlatan organik moleküllerin, evrende başka yerlerde de bulunduğu kanıtlanmış oldu" dedi. 

Oberg, "MWC 480'in çevresindeki organik moleküllerden bazıları yıldızın yüzeyine inecek. Bir kısmı, gezegenler arası uzaya savrulup gezegenler, asteroidler ve kuyruklu yıldızlara düşecek. Milyarlarca yıl önce Güneş sistemimizde de benzeri şeyler olmuştu" ifadelerini kullandı. 

Geçen yıl yapılan bir araştırmada, aşırı ısı ve basınç uygulanarak hidrojen siyanür (HCN) ve hidrojen sülfür (H2S) moleküllerinden nükleik asitlerin (RNA) öncülleri elde edilmişti. RNA ve DNA gibi kendini kopyalayan moleküller, yaşamın temel taşı kabul ediliyor.