ADANA - Türkiye Üstün Zekalı ve Dahi Çocuklar Eğitim Vakfı (TÜZDEV) Genel Başkanı Kemal Tekden, tüm toplumlarda deha çaplı çocukların binde bir, üstün zekalı çocukların ise yüzde 2 görüldüğünü söyledi.

Tekden, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İsrail başta olmak üzere ABD, Hollanda, Güney Kore, Rusya ve Çin'in deha çaplı çocukları keşfetmede önde geldiğini ifade etti.

Tekden, gelişmiş ülkelerin deha çaplı çocukların eğitimine büyük yatırım yaptığını dile getirerek, şunları kaydetti:

"Ülkemizde de dünyada olduğu gibi Allah'ın ihsanı olarak verilen yüksek zeka seviyesinde çocuklarımız var. Bu çocukları değerlendirebildiğimiz takdirde Türkiye, gelecekte layık olduğu yere ulaşacaktır. Zeka seviyesi üstün olan çocuklar sadece bazı ülkelerde bulunmuyor. Tüm toplumlarda deha çaplı çocuklara binde bir, üstün zekalı çocuklara ise yaklaşık yüzde 2 rastlanır."

Çocukların, eğitim amacıyla yurt dışına göndermeden ülkesinin değerleriyle donatılması gerektiğine dikkati çeken Tekden, bu sayede ülkesine hizmet etmesinin de sağlanabileceğini vurguladı.

Türkiye'de tespit edilen deha çaplı çocuk sayısının az olduğunu belirten Tekden, "Bunları keşfedebilecek sisteme ve eğitimcilere ihtiyacımız var. Üstün zekalı ve deha çaplı çocuklar sadece bazı milletlere verilmez. Allah, adil olarak tüm toplumlara gönderir ama bunu keşfedip kullanan ülkeler var, kullanamayan var" dedi.