NEW YORK - ABD'de sattığı ürünlerin dağıtımında İnsansız Hava Aracı (İHA) kullanmak isteyen online alışveriş platformu Amazon'a, deneme amaçlı İHA kullanma izni verildi.

Amerikan Federal Havacılık İdaresi (FAA), Amazon'a deneysel uçuşa elverişlilik sertifikası verdi. Amazon, FAA'dan aldığı bu izinle, Washington'daki tesisinin içinde denediği İHA'ları, tesisler dışında da "araştırma, geliştirme ve mürettebatını eğitim" amaçlı kullanabilirken, sertifika, firmanın İHA kullanımıyla ilgili tüm hedeflerini yerine getirmesine engel olan bazı sınırlamalar içeriyor. 

FAA, İHA'nın, aracı kumanda eden pilotun görüş alanı içinde olması şartını koşarken, pilotun en azından özel bir pilot sertifikası bulunmasını istiyor. İHA'ların sadece gündüz ve açık hava şartlarında uçması şartını koyan FAA, deneme amaçlı kullanılacak insansız dağıtım araçlarının yaklaşık 122 metre (400 feet) yükseklikte kalması koşulunu öne sürüyor.

Öte yandan Çin'in e-ticaret firması Alibaba geçen Şubat ayı başında dağıtım amaçlı İHA kullanım testlerine başladı. Alibaba İHA'yla gerçekleştireceği dağıtımı, Pekin, Shanghai ve Guangzhou'daki depolarına bir saatlik uçuş uzaklığındaki müşterilerine yapacağını duyurmuştu.