Saygıdeğer Önce Vatan Gazetesi okurlarım, bu hafta sizler ile bir bilmece çözeceğiz. Daha doğrusu vereceğim ip uçlarından hangi besin kaynağından bahsetmiş olduğumu bulmanızı isteyeceğim. Hazır mıyız?  İşte sorunun ipuçları: Yapısında  %5 su, %9 protein, %54 yağ, %20 karbonhidrat ve %3 oranında kül bulunmaktadır. Ayrıca Ca, P, Fe, Na, K, Mg elementleri ve Thiamin, Ribofdavin, Niosin ve A vitamini yönünden de zengin bir besin kaynağı olarak sofralarımıza gelmektedir. Lezzeti ise harika. Yararlarını mı sordunuz? Buyurun anlatayım:
Bu bitkinin tatlı olanının tohumlarında az miktarda protein, demir ve kalsiyumla birlikte yüksek oranda yağ bulunur.  Acı olan cinsi ağız yoluyla alındığında göğüs yumuşatıcı, öksürük kesici etkisi olmakla birlikte yüksek dozda alındığında zehirlenme etkisi yaratır.

Ülkemizde kabukları soyulup taze olarak ya da kavrularak yenilmesinin yanı sıra, pasta, şekerleme ve tatlılarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Ayrıca Ülkemizde, üzeri şeker ile kaplanarak nikah şekeri olarak kullanılması da adettendir.  Sinirleri güçlendiren ve göğüs hastalıkları yönünden de yararlı bir besin olarak bilinir. Vücut ve zihin yorgunluğunu giderir. Hamilelerin sütünü artırır ve bebeklerin gelişimine yardımcı olur.  Böbrek, idrar yolları ve cinsel organlardaki iltihapları iyileştirir.  Yağı ise hazımsızlığa iyi gelir.  Yumuşatıcı, balgam söktürücü, sakinleştirici özellikleri olan bu besin adeta bir eczane gibidir.  Burun kuruluğunun tedavisinde yağı çocuklarınız veya bizler  bu rahatsızlıktan kurtulmak için günde iki  defa  bir iki damla yağını burunlarınıza damlatarak bu sorundan önemli ölçüde kurtulabiliriz. Ayrıca yağı  müsil yani barsak yumuşatıcı olarak da kullanılır. Dudaklarının çatlamasından rahatsız olanlar da gün içinde bir iki damla bu bitkinin yağından kullanarak derman bulabilirler. Yapılan bilimsel araştırmalar Kolestrolü düşürdüğünü ve kalp krizi riskini yaklaşık %50 oranında azalttığını ortaya koymaktadır. Diğer bir ifade ile  günde yaklaşık 40 gr yediğimizde kalp hastalığı riski azalmaktadır. Bununla birlikte kan şekeri düzeyini ayarlamakta, kansere yakalanma riskini azaltmaktadır. Yani antioksidan özelliğe sahiptir. Cinsel güçsüzlüğe karşı da olumlu etkilere sahiptir.  Vücudun ve zihnin yorgunluğunu giderir. Böbrek, mesane ve üreme yollarındaki iltihapları yok eder. Baş ağrısı, karaciğer ve böbrek ağrılarını hafifletmede yarar sağlamaktadır.

Bu öyle bir besin kaynağı ki, hem tok tutuyor hem de zayıflatıyor. Gençleştirici etkisi ise yapılan bilimsel araştırmalar sonucu teyit edilmiştir. İçerdiği Ko enzim Q10 ve  Omega 3 düzeyi  yüksek olduğundan kişiyi kalp ve damar hastalıkları açısından kişiyi koruyor ve yaşlanmaya geçiş suresini uzatmaktadır. Düzenli az miktarda yenilmesi kötü kolesterol olan LDL’Yİ %5 - %15 oranında düşürmektedir. Lif oranı yüksek olduğundan barsak hareketlerini artırmakta, sindirim sistemini rahatlatmaktadır.

Sizlere son bir ipucu verdiğimde, yani çok sevilen bir çerez olduğunu söylediğimde artık kesinlikle bu çok yararlı besin kaynağının B A D E M olduğunu anlayacaksınız. Tüh yine ağzımdan kaçırdım. Daha doğrusu klavyemin tuşlarından kaçırdım.

Sağlıklı, mutlu günler diliyor saygılar sunuyorum.