18. Avrasya Ekonomi Zirvesi’nde ekonomiden dini konulara uzanan geniş bir yelpazede yapılan konuşmalarda özellikle “insanlığın nereye gittiği” konusu zirveye katılan cumhurbaşkanları tarafından dile getirilen görüşlerle ele alındı. Dünya siyasetinde çeşitli konumlarda rol almış cumhurbaşkanlarının ortak çağrısı “barış”tı; barışın evrensel niteliklerine dikkat çektiler ve anlaşmazlıkların ancak diyalog yoluyla çözülebileceğini vurguladılar. 

Marmara Grubu Vakfı’nın 18 yıldır aralıksız sürdürdüğü ve Avrasya coğrafyasında büyük bir katılımla gerçekleştirilen ve büyük bir ilgiyle izlenen Avrasya Ekonomi Zirvesi başarıyla tamamlandı. 
İstanbul WOW Otel’de gerçekleştirilen ve 3 cumhurbaşkanı, 1 cumhurbaşkanı yardımcısının yanı sıra 13 de eski cumhurbaşkanının katıldığı etkinlikte, ayrı salonlarda düzenlenen oturumlarda, bölgemizi ve bütünüyle dünyamızı ilgilendiren önemli konularda, çeşitli ülkelerden gelen uzmanlar görüşlerini dile getirdiler, öneriler sundular. 
İHKİB’in öncülüğünde tasarımcı NEJ tarafından tertiplenen Moda Defilesi ile başlayan 18. Avrasya Ekonomi Zirvesi’nin kültürel boyutları çerçevesinde Türkiye Jokey Kulübü de bir At Yarışı müsabakası tertiplendi. Avrasya Ekonomi Zirveleri Kupası Koşusu adlı bu yarışı kazanan Jokeye Kupa’yı Karadağ Cumhurbaşkanı Filip Vujanovic sundu.
Marmara Grubu Vakfı Genel Başkanı Dr. Akan Suver’in “Avrasya Ekonomi Zirveleri bugün, dünyada kabul gören ve Türkiye’nin aydınlık yüzü diye adlandırılan toplantılar zinciri” olarak nitelediği iki günlük etkinlikte “Finans”, “Telekomünikasyon”, “Bilişim”, “Enerji”, “Ulaştırma ve Lojistik”, “Bir Ekonomi Köprüsü: İpekyolu”, “Ekonomi - Demokrasi İlişkisi - Toplumsal Eşitsizlik”, “Barışa Giden Yol - İnsanlık Nereye Gidiyor?” gibi insanlığın geleceğini yakından ilgilendiren konular ele alındı. Yoğun katılımlı zirveye Karadağ, Makedonya ve Bosna Hersek Cumhurbaşkanı seviyesinde katılırken, Azerbaycan da Cumhurbaşkanı Yardımcısı’yla temsil edildi. 
Avrupa, Asya ve Afrika ülkelerinden milletvekili, akademisyen, üst düzey bürokrat, kamu ve özel sektör temsilcilerinin katıldığı zirvenin açılış konuşmasını yapan Marmara Grubu Vakfı Genel Başkanı Dr. Akan Suver, “Avrasya Ekonomi Zirveleri bugün, dünyada kabul gören ve Türkiye’nin aydınlık yüzü diye adlandırılan bir toplantılar zinciridir. 18 yıldır aralıksız olarak tertiplediğimiz Avrasya Ekonomi Zirveleri bir barış projesidir. Bir refahı bölüşme idealidir. Ve her şeyin ötesinde, insanlığın bir arada tahammül ve diyalog çerçevesinde yaşaması felsefesidir. Bu felsefede elbette sosyal ve siyasal boyutuyla ekonomi vardır; enerji vardır” diye konuştu.
Dr. Suver konuşmasına şu sözerle devam etti: “Bu arada önemle açıklamak isterim ki; consultatif statüde üyesi olduğumuz Birleşmiş Milletler’in 2000 yılında 55. Genel Kurulu’nda ortaya konan ‘Bin Yıllık Kalkınma Hedefleri’nin ilk on beş yıllık döneminin değerlendirme fazında bulunmaktayız. Alıp başını giden dünyada, ekonominin, enerjinin önemi kadar sosyal konuların da inanılmaz bir boyutunun olduğu da bir gerçektir. Bizler Marmara Grubu Vakfı’nı oluşturan bireyler, istişari üyesi olmaktan gurur duyduğumuz BM’nin milenyum hedeflerinin ikinci on beş yılında söz sahibi olabilmenin heyecanı ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Her on beş yılda bir yeniden belirlenecek gündemle ilgili Marmara Grubu Vakfı’nın çalışmaları da sürmektedir. Bu yeniden belirlenecek gündemin üç boyutu olacaktır. Bunlar ekonomik, sosyal, çevresel boyutlar olarak tespit edilmiştir.”
40 ÜLKENİN DEVLET VE DİN ADAMLARI 18. AVRASYA EKONOMİ ZİRVESİ’NDE BULUŞTU   
İki gün süren 18. Avrasya Ekonomi Zirvesi’nde Azerbaycan Endüstri ve Enerji Bakanı Natık ALIYEV, Afganistan Ekonomi Bakanı Hukum Khan HABIBI, Karadağ Başbakan Yardımcısı Vujica LAZOVIC’in yanı sıra, Karadağ Cumhurbaşkanı Filip VUJANOVIC, Makedonya Cumhurbaşkanı Gjorge IVANOV, Ekümenik Patrik Patrik BARTHOLOMEOS, Karadağ Bilim Bakanı Sanja VLAHOVIC, Gagavuz Yeri Özerk Bölgesi Başkanı Mihail FORMUZAL, oturumlarda konuşmacı olarak söz alan isimler arasındaydı.
Bu yıl gerçekleştirilen 18. Avrasya Ekonomi Zirvesi’nde, bu etkinliğe on yıl aralıksız katılan üyelere de onur madalyası verildi. 
18. Avrasya Ekonomi Zirvesi’nde ekonomiden dini konulara uzanan geniş bir yelpazede yapılan konuşmalarda özellikle “insanlığın nereye gittiği” konusu zirveye katılan cumhurbaşkanları tarafından dile getirilen görüşlerle ele alındı. Dünya siyasetinde çeşitli konumlarda rol almış cumhurbaşkanlarının ortak çağrısı “barış”tı; barışın evrensel niteliklerine dikkat çektiler ve anlaşmazlıkların ancak diyalog yoluyla çözülebileceğini vurguladılar. 
18. AVRASYA EKONOMİ ZİRVESİ “İPEK YOLUNDA DİYALOG” DÜŞÜNCESİYLE SONUÇLANDI
3 günde 9 ayrı toplantının yapıldığı 18. Avrasya Ekonomi Zirvesi’nde ekonomi, enerji ve iletişim teknolojilerinin yanı sıra, 44 ülkenin katıldığı 18. Avrasya Ekonomi Zirvesi’nde Karadağ, Makedonya, Bosna - Hersek Cumhurbaşkanı düzeyinde temsil edildi. Azerbaycan ise Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ali Hasanov’la 18. Avrasya Ekonomi Zirvesi’ne katıldı.
3 Cumhurbaşkanı’nın yanı sıra Arnavutluk, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Letonya, Romanya, Moğolistan, Slovenya, Moldova eski cumhurbaşkanları ile 24 bakanın ve Türkiye’nin 11. Cumhurbaşkanı’nın Abdullah Gül’ün de aralarında bulunduğu cumhurbaşkanlarının katılımıyla gerçekleşen zirve oturumda, “demokrasinin ekonomiyle ilgisi” ve “insanlığın nereye gittiği” konularında dünya siyasetine yön verenler, ders alınması gereken çok önemli görüşler sundular.
Diyaloğun öneminin vurgulandığı 18. Avrasya Ekonomi Zirvesi’nde katılımcılar istikrarın önemine, ülkelerin içişlerine karışılmaması gerektiğine, barışın evrensel niteliklerine ve Birleşmiş Milletler Milenyum çağrılarına dikkat çektiler ve bölgemizde yaşanan ihtilafların ancak diyalogla çözülebileceğini vurguladılar.. 
TANAP, ENERJİNİN SİLAH OLARAK KULLANILMASINI ÖNLEYECEKTİR
Enerji alanında TANAP ve TAP projelerine ait geniş açıklamaların yapıldığı 18. Avrasya Ekonomi Zirvesi’nde projenin hayata geçirilebilmesi için gerçekleştirilecek 1800 kilometrelik boru hattının önemini belirttiler. Özellikle de flora ve eski eserlerin korumasının önemine ve deniz altından geçecek boru hatlarının uzunluğuna dikkat çeken konuşmacılar, bu projelerin yalnız ekonomi ve yalnız enerji hattı olarak değerlendirilmemesini, bir istikrar ve demokrasi projesi olarak ele alınması gerekliliğini belirttiler.
TANAP’ın, enerjinin silah olarak kullanılmasının önüne geçebileceği  vurgulaması, dünya barışı açısından çok önemli bir saptamaydı. Yeni İpek Yolu projesinin önemine de dikkat çeken konuşmacılar, dün kervanların gerçekleştirdiği basit kumaş ve baharat ticaretinin yerini bugün enerji hatlarının, iletişim teknoloji ağlarının aldığını ve Akdeniz’den Çin’e uzanan bir istikrara ve barış projesi olabileceğini vurguladılar.
AZERBAYCAN ZİRVE ANISINA ÖZEL PUL BASTIRDI
18. Avrasya Ekonomi Zirvesi münasebetiyle, Azerbaycan Ulaştırma Bakanlığı’nın bastırdığı posta pulları da Zirve katılımcılarına dağıtıldı.
18. Avrasya Ekonomi Zirvesi Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in ve UNESCO Genel Direktörü İrina Bokova’nın mesajlarının okunması ile başladı.
Açılışı Dr. Akkan SUVER tarafından yapılan Zirve’de Gökhan Murat KALSIN “İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yrd. (İTO)”, Temel KOTİL (Türk Hava Yolları Genel Müdürü), Traian CHEBELEU (Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Genel Sekr. Yrd. (BSEC) - Büyükelçi), Prof. Dr. Erman TUNCER (İstanbul Büyükşehir Belediye’si adına) ve İstanbul Valisi Vasip ŞAHİN söz aldılar.
Konuk konuşmacı Dr. Erhard BUSEK’in (Eski Avusturya Şansölyesi, Viyana Ekonomi Forumu Başkanı) konuşmasının ardından  Marinko CAVARA (Bosna - Hersek Federasyonu Cumhurbaşkanı), Gjorge IVANOV (Makedonya Cumhurbaşkanı), Filip VUJANOVIC (Karadağ Cumhurbaşkanı) söz aldılar. Konuşmalar sonrasında Büyükelçi ve Dünya Moğol Konvansiyonu Genel Sekreteri  Dagva TSAKHILGAN, Moğolistan Cumhurbaşkanı’nın Dr. Akkan Suver’e yazdığı tebrik mektubunu okudu. Ardından Avrasya Ekonomi zirvelerine on yıl aralıksız katkı sunan üyelere onur madalyası verildi. 
“İPEK YOLU: EKONOMİ, ENERJİ, İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ”
 “İpek Yolu: Ekonomi, Enerji, İletişim Teknolojileri” konulu oturumda ilk sözü Azerbaycan Enerji Bakanı Natıq Aliyev aldı. Onu sırasıyla; Hukum Khan Habıbı (Afganistan Ekonomi Bakanı), Vujica Lazovıc (Karadağ Başbakan Yardımcısı), Jerry Naumoff (Makedonya Dış Yatırımlardan Sorumlu Devlet Bakanı), Steven Chebrot (Uganda Ulaştırma Bakanı), Dr. Erhard Busek (Eski Avusturya Şansölyesi, Viyana Ekonomik Forumu Başkanı), Prof. Dr. Wang Yıweı (Çin Renmin Üniversitesi Uluslar İlişkiler Enstitüsü), Chakiev Maksat (Kırgızistan Bilim Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı), Zaur Hasanov (Azerbaycan Avrasya Uluslararası Süper Enformasyon Yolu Prj. Drt. (Vitalyi Kürkçü (Gagauzya Ekonomik Kalkınma Bakanı), Natalia Nikandraya (Belarus Yatırım ve Özellş. Milli Ajansı Başkanı), Oğuzhan Yıldız (Renault Türkiye CIO’su), Serhan Süzer (EKO Grup Yönetim Kurulu Başkanı), Yu Hongyang (Çin Halk Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçisi), George Cıamba (Dış işleri Bakan Yardımcısı), Abzal Saparbekuly (Türk Konseyi Genel Sekreter Yardımcısı), Jan Mladek (Çek Cumhuriyeti Ticaret ve Sanayi Bakanı), Hikmet Tanrıverdi (İstanbul Hazır Giyim ve Konf. İhr. Birliği (İHKİB) Başkanı), Selim Belortaja (Arnavutluk Dış işleri Bakan Yardımcısı) söz aldılar.
“EKONOMİ DEMOKRASİ İLİŞKİSİ- TOPLUMSAL EŞİTSİZLİK”
Marmara Grubu Vakfı - AB ve İnsan Hakları Platformu Başkanı Müjgan Suver’in açılışını yaptığı “Ekonomi - Demokrasi İlişkisi - Toplumsal Eşitsizlik” konulu oturum toplantı, İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Emre Alkin ve Bahçeşehir Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nilüfer Narlı ile Global Thinkers Kurucu Başkanı Elizabeth Filippouli sunumları ile başladı.
“Uluslararası Gündemde Eşitsizlik ve Sosyo - Ekonomik Eşitsizlikler - Cinsiyet Eşitsizliği – Ayrımcılık” konusunda Numan Özcan (ILO Türkiye Ofisi Direktörü), Pınar İlkkaracan (Kadının İnsan Hakları Derneği Başkanı), Prof.Dr. Danica Purg (Slovenya Bled Okulu Başkanı),  Prof. Dr. Gulazat Tuerxun (Şincan Üniversitesi - Çin Halk Cumhuriyeti) ve Han Feng (Çin Sosyal Bilimler Akademisi Uluslararası Stratejisi Ulusal Enstitüsü Müdür Yardımcısı) görüşlerini dile getirdiler.
“2015 Sonrası İçin Nasıl Bir Gelecek İstiyoruz?” konusundaki görüşleri de Gönül Karahanoğlu (Ka-Der Genel Başkanı), Halime Güner (Uçan Süpürge Derneği Başkanı - Ankara), Mustafa Paçal (Sendikacı - Ankara), Av. Nazan Moroğlu (İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği Koordinatörü - İstanbul), Av. Turan Hançerli (Türkiye Sakatlar Derneği Hukuk İşl. Sor. Bşk. Yrd. - İstanbul), Sanem Oktar Öğüt (Kagider Yönetim Kurulu Üyesi) dile getirdiler.
BARIŞA GİDEN YOL
“Barışa Giden Yol” toplantısı 9 Nisan 2015 günü Akkan Suver’in moderatörlüğünde yapıldı.
Patrik Bartholomeos “Ekümenik Patrik”, Muhamed Jusufspahic (Sırp Müftüsü), Yusuf Çetin (Türk Süryani Kadim Cemaati Ruhani Reisi), Sanja Vlahovıc (Karadağ Bilim Bakanı), Mihail Formuzal (Gagavuz Yeri Özerk Bölgesi Başkanı), Joelle Garriaud-Maylam (Senatör - Fransa Senatosu Üyesi), Radim Fıala (Çek Cumhuriyet Temsilciler Meclisi Üyesi, Milletvekili), Prof. Dr. Danica Purg (Bled Okulu Başkanı - Slovenya), Iulian Chıfu (Romanya CPEW Başkanı), Prof. Dr. Wang Yıweı (Çin Renmin Üniversitesi Uluslar İlişkiler Enstitüsü), Prenses Letizia Reuss (Alman Habsburg Kraliyet Ailesi Üyesi), Teodor Melescanu (Romanya eski Dışişleri Bakanı), Werner Fasslabend (Avusturya eski Savunma Bakanı), Emir Kır (Saint - Josse - ten - Noode Belediye Başkanı - Belçika Devlet (Eski) Bakanı), Enver Hoxhaj (Kosova Dış İsleri eski Bakanı) Furkan Cako (Makedonya Dış Yatırımlar Bakanı), Prof. Grzegorz W. Kolodko (Polonya Başbakan eski Yardımcısı), Prof. Agni Vlavianos Arvanıtıs (Yunanistan Biopolitika Uluslararası Organizasyonu Başkanı), Rene Van Der Lınden (Hollandalı Senatör - Avrupa Konseyi Parlamenterler Asamblesi Onursal Başkanı), Zahari ZAHARİYEV (Slavyani Vakfı Başkanı), Foteini Pıpılı (Yunanistan Parlamentosu eski Üyesi),  Mahir Yağcılar (Kosova Devlet Bakanı), Ionut Vulpescu (Romanya Kültür Bakanı), Jusuf Kalamperovıc (Karadağ İç işleri eski Bakanı), Damir Masic (Bosna - Hersek Milletvekili) söz aldılar.
Türkiye Cumhuriyeti 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül (2007-2014) tarafından Konuk Cumhurbaşkanları Onuruna 9 Nisan 2015 günü Zirve’de bir Öğle Yemeği verildi.
“İNSANLIK NEREYE GİDİYOR?”
Akil İnsanlar Oturumunda İnsanlık Nereye Gidiyor? konusu Dr. Akkan Suver’in moderatörlüğünde ele alındı.
Türkiye 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün  konuşmasıyla başlayan Oturumunda sırasıyla Filip Vujanovıc (Karadağ Cumhurbaşkanı), Gjorge IVANOV (Makedonya Cumhurbaşkanı), Marinko CAVARA (Bosna - Hersek Federasyon Cumhurbaşkanı), Bamir Topı (Arnavutluk Cumhurbaşkanı: 2007 - 2012), Petar Stoyanov (Bulgaristan Cumhurbaşkanı: 1997 - 2002), Vaclav Klaus (Çek Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı: 2003 - 2013), Valdis Zatlers (Letonya Cumhurbaşkanı: 2007 - 2011), Punsalmaa Ochırbat  (Moğolistan Cumhurbaşkanı:1990 – 1997), Petru Lucınschı Moldova Cumhurbaşkanı: 1997 - 2001), Emil Constantınescu (Romanya Cumhurbaşkanı: 1996 - 2000), Danilo Türk (Slovenya Cumhurbaşkanı: 2007 - 2012) söz aldılar.